10-18 yaş arası obez çocuklarda ve adölesanlarda metabolik sendrom varlığının tiyol disülfit biyobelirteçleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Assessment of thiol disulfide homeostasis biomarkers in relation to metabolic sydrome in obese children and adolescents aged 10-18 years
  1. Tez No: 970396
  2. Yazar: BELİZ ÖZKALKAN DELİORMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UÇAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediyatrik obezite, inflamasyon, tiyol-disülfit homeostazı, hepatik fibrozis, metabolik sendrom, Pediatric obesity, inflammation, thiol-disulfide, hepatic fibrosis, metabolic syndrome
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Obez pediyatrik hastalarda metabolik sendrom(MetS) prevalansının yüksek olduğu bildirilmektedir. Kronik düşük dereceli inflamasyonda, özellikle obezitede, tiyol-disülfit homeostazı(TDH) biyobelirteçlerinde değişiklikler gözlenmektedir. MetS çocuklarda ve adölesanlarda önemli bir sağlık sorunu olup TDH'nin oksidatif stresi yansıttığı bilinmesine rağmen pediyatrik MetS ile olası ilişkisi henüz aydınlatılmamıştır. Bu çalışmada obez çocuk ve adölesanlarda MetS prevalansını belirlemek ve TDH biyobelirteçlerinin MetS ile ilişkili klinik ve biyokimyasal değişkenlerle bağlantısını değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 10-18 yaş aralığında 59 obez, 50 sağlıklı olgu dahil edildi. Obez olgular Jolliffe&Janssen kriterleriyle MetS varlığına göre sınıflandırıldı. Tüm katılımcılardan standart klinik, metabolik tetkikler alındı, TDH biyobelirteçleri [native tiyol(NT), total tiyol(TT), disülfit düzeyleri ve oranları] Erel&Neşelioğlu tarafından geliştirilen otomatik spektrofotometrik yöntemle ölçüldü. Obez olgularda pediyatrik karaciğer fibrozis skoru(PNFS) hesaplandı ve hepatosteatoz durumları ultrasonografi ile değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalar yapıldı ve değişkenler arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak analiz edildi, p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Olguların medyan yaşı 13,7 yıl(10,0-18,0)idi. Obez olguların %32,2'sinde(n=19) MetS saptandı. Obez grupta NT ve TT düzeyleri sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı derecede daha düşük bulundu(p<0,001). Disülfit/NT, disülfit/TT ve NT/TT oranları ise anlamlı derecede daha yüksek saptandı(p=0,001). Ancak MetS+ ve MetS– grupları arasında TDH parametreleri açısından anlamlı fark yoktu(p>0,05). PNFS z-skorları ise NT(rs=0,289,p=0,026) ve TT(rs=0,372,p=0,004) düzeyleri ile pozitif korelasyon gösterdi. Diğer değişkenlerle anlamlı ilişki bulunmadı(p>0,05). Sonuç: Obez çocuklarda ve adölesanlarda oksidatif stres yönünde TDH biyobelirteçlerinde anlamlı değişiklikler bulunurken MetS varlığıyla TDH biyobelirteçlerinde anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Tiyollerle PNFS arasında pozitif korelasyon görülmesi ise oksidatif stresin pediyatrik obezitede erken hepatik değişikliklerle ilişkili olabileceğini ve strese yanıt olarak kompansatuar bir mekanizmadan kaynaklanabileceğini düşündürmektedir. Bu ilişkinin netleştirilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: A high prevalance of metabolic syndrome(MetS) has been reported in pediatric patients with obesity. Alteration in the thiol-disulfide homeostasis(TDH) biomarkers have been widely reported in states of chronic low grade inflamation such as obesity. MetS is a major health issue in obese children and adolescents. TDH is known to reflect oxidative stress, but its potential link to pediatric MetS remains unexplored. To identify the prevalance of MetS in young obese patients and to assess the associations of TDH with MetS related clinical and biochemical variables. Patients&Methods: In this study 59 consecutive obese subjects aged 10-18 years and 50 healthy controls were enrolled. Obese subjects were classified as having MetS according to Jolliffe&Janssen criteria. Standard clinical and biomedical metabolic exams were performed.Fasting blood samples were obtained for standard biochemical tests related to obesity and for the measurement of TDH biomarkers. These biomarkers including native thiol(NT), total thiol(TT), disulfide levels and related ratios were measured using automated spectrophotometric method. Pediatric nonalcoholic fatty liver disease fibrosis score(PNFS) were assessed and hepatosteatosis was evaluated by ultrasonography. Between group comparisons were performed and associations among the investigated variables were analyzed with statistical significance set at p<0.05. Results: Median age of the subjects was 13.7(range:10.0-18.0 yr). Metabolic syndrome was diagnosed in %32.2(n=19) of the obese children and adolescents. In obese group NT,TT(p<0.001) were significantly lower and disulfide/NT,disulfide/TT,NT/TT ratios were significantly higher(p=0.001) compared with healthy controls.There was no significant differences in TDH biomarkers between MetS+obese and MetS- subgroups(p>0.05 for all). PNFS z-scores and probabilities showed significant positive correlations with NT(rs=0.289,p=0.026) and TT(rs=0.372,p=0.004) levels. TDH related biomarkers were not significantly correlated with the other investigated variables(p>0.05). Conclusion: Obese adolescents exhibited significant alterations in TDH biomarkers;however, the presence of MetS did not add on to the altered TDH. Further studies are warranted to clarify the association between TDH imbalance suggest a potential role of oxidative stress in early hepatic changes and metabolic complications in pediatric obesity.