Ebeveynlerin diş hekimliğinde akılcı ilaç kullanımına yönelik tutumunun değerlendirilmesi
Evaluation of parents' attitudes toward rational use of medicines in dentistry
  1. Tez No: 970401
  2. Yazar: CENNET DEMİRÇİLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ASLI ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Diş Hekimliği, Public Health, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akılcı ilaç kullanımı, Rational drug use
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında Kayseri ilinde yer alan Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı'na başvuran ebeveynlerin diş ağrısı kaynaklı akılcı ilaç kullanım tutumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma verileri Eylül 2024 – Mart 2025 tarihleri arasında toplanmıştır. Veriler toplanırken“Ebeveyn Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Akılcı İlaç Kullanımına Yönelik Ebeveyn Tutum Ölçeği (AİKYETÖ)”kullanılmıştır. Dahil edilme kriterlerini karşılayan veliler çalışmaya katılmıştır. Veriler, araştırmacı ile yüz yüze ya da anket formları dağıtılıp geri alınarak toplanmıştır. Toplamda 500 ebeveyn ankete katılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 22 programı kullanılarak yapılmıştır. Ebeveynlerin AİKYETÖ puan ortalaması 176.65±17.99,“Doğru ve Bilinçli Kullanım (DBK)”alt boyutu puan ortalaması 134.55±13.89 ve“Etkili ve Güvenli Kullanım (EGK)”alt boyutu puan ortalaması 42.10±9.39 olarak bulunmuştur. AİKYETÖ puan ortalamasının aile tipi, ebeveynin eğitim durumu ve çocuğuna reçetesiz ilaç verip vermemesi ile ilişkili olduğu saptanmıştır (p<0,050). DBK alt boyutu puan ortalamasının ebeveyn cinsiyeti ve ebeveynin eğitim durumuyla ilişkili olduğu görülmüştür (p<0,050). EGK alt boyutu puan ortalamasının ise aile tipi, ebeveynin çalışma durumu ve çocuğuna reçetesiz ilaç verip vermemesi ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir (p<0,050). Sonuç olarak akılcı ilaç kullanım tutumunun ebeveyn cinsiyeti, aile tipi, eğitim durumu, çalışma durumu ve çocuğuna reçetesiz ilaç kullanıp kullanmamasından etkilendiği gösterilmiştir. Akılcı ilaç kullanımında farkındalığın arttırılması için özellikle düşük eğitim seviyesine sahip ebeveynlerin eğitimi öne çıkmaktadır. Ayrıca reçetesiz ilaç kullanımını azaltmaya yönelik politikalara ve doktor kontrolünde ilaç kullanımının teşvik edilmesine odaklanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to evaluate the attitudes of parents presenting to the Department of Pediatric Dentistry at Erciyes University Faculty of Dentistry in Kayseri, regarding rational drug use in response to their children's dental pain. The study data were collected between September 2024 and March 2025. During data collection, the“Parent Descriptive Information Form”and the“Parental Attitude Scale Towards Rational Drug Use (PASTRDU)”were utilized. Parents who met the inclusion criteria were included in the study. Data were collected either through face-to-face interviews with the researcher or by distributing and retrieving the questionnaire forms. A total of 500 parents participated in the survey. Statistical analysis of the data was conducted using the SPSS 22 software. The mean score of PASTRDU was found to be 176.65±17.99. The mean score for the subscale“Appropriate and Conscious Use (ACU)”was 134.55±13.89, and for the subscale“Effective and Safe Use (ESU)”it was 42.10±9.39. The overall PASTRDU score was found to be significantly associated with family type, parental educational level, and whether the parent administered medication to their child without a prescription (p<0.050). The ACU subscale score was significantly associated with the parent's gender and educational level (p<0.050), while the ESU subscale score was significantly related to family type, parental employment status, and the use of non-prescription medication for their child (p<0.050). In conclusion, it was demonstrated that parental gender, family type, educational status, employment status, and whether or not parents administer non-prescription medicines to their children influence attitudes towards rational drug use. In order to increase awareness of rational drug use, educating parents with lower educational levels is particularly important. Furthermore, policies aimed at reducing non-prescription drug use and encouraging medication use under physician supervision should be prioritized.