Public policies for integration and health for immigrants: A comparative study between Türkiye and the Netherlands
Göçmenlerin entegrasyonu ve sağlığına yönelik kamu politikaları: Türkiye ve Hollanda arasında karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 970404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEN SÜTÇÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Göç, Sağlık Hizmetlerine Erişim, Kamu Politikası, Çok Düzeyli Yönetişim, Türkiye, Hollanda, Migration, Healthcare Access, Public Policy, Multilevel Governance, Türkiye, Netherlands
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 2011–2025 yılları arasında Türkiye ve Hollanda'da göçmenlerin sağlık hizmetlerine erişiminin yönetişim yapıları ve politika mantıkları tarafından nasıl şekillendiğini incelemektedir. Çok düzeyli yönetişim kuramı ile kurumsal ve hukuki analizlerin birleşimi yoluyla, sığınmacılar, geçici koruma statüsü sahipleri, tanınmış mülteciler ve belgesiz göçmenler gibi farklı hukuki statü kategorilerinin sağlık haklarını ve engellerini nasıl belirlediği ortaya konulmaktadır. Türkiye'nin merkeziyetçi sistemi, uluslararası fonlarla desteklenen Göçmen Sağlık Merkezleri gibi geniş ölçekli insani müdahalelere imkân vermiştir; ancak uzun vadeli sürdürülebilirlik, hukuki belirsizlikler ve idari sınırlamalar nedeniyle kısıtlanmıştır. Hollanda ise sigorta temelli refah devleti içinde göçmen sağlık hizmetlerini bütünleştirmiş, tanınmış mültecilere vatandaşlarla eşit haklar sağlamış, ancak belgesiz göçmenleri yalnızca“tıbben gerekli bakım”ile sınırlamıştır. Karşılaştırmalı bulgular, hukuki statünün erişimde en belirleyici unsur olduğunu, yönetişim modellerinin ise hakların kapsamını ve uygulanma biçimini etkilediğini göstermektedir. Çalışma, kapsayıcı ve sürdürülebilir politikaların yalnızca teknik kapasiteye değil, aynı zamanda siyasi iradeye, hükümetler arası koordinasyona ve göçmenlerin toplumun ayrılmaz bir parçası olarak tanınmasına bağlı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates how governance structures and policy logics shape healthcare access for migrants in Türkiye and the Netherlands between 2011 and 2025. Using a multilevel governance framework combined with institutional and policy analysis, it examines how legal status categories—such as asylum seekers, temporary protection holders, refugees, and undocumented migrants—determine healthcare entitlements and barriers in both countries. Türkiye's centralized system enabled large-scale humanitarian responses, including the creation of Migrant Health Centers supported by international funding, but its long-term sustainability has been constrained by legal ambiguities and administrative limits. The Netherlands, by contrast, embedded migrant healthcare within its insurance-based welfare state, ensuring formal equality for refugees but restricting undocumented migrants to“medically necessary care.”The comparative findings highlight that legal status remains the most decisive factor in shaping access, while governance models influence the scope and delivery of entitlements. The study concludes that inclusive and sustainable policies require not only technical capacity but also political will, intergovernmental coordination, and recognition of migrants as integral members of society.