Farklı beden kütle indeksine sahip üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite yapmalarını kolaylaştıran ve zorlaştıran etmenlerin değerlendirilmesi
Evaluation of exercise benefits and barriers among university students with different body mass index levels
  1. Tez No: 970411
  2. Yazar: DUYGU GENCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Fiziksel aktivite, Vücut kitle indeksi, Üniversite öğrencileri, Exercise, Physical activity, Body mass index, University students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklı beden kütle indeksine (BKİ) sahip üniversite öğrencilerinin fiziksel aktiviteye katılımını etkileyen kolaylaştırıcı ve engelleyici faktörleri değerlendirmektir. Çalışma, 18 yaş ve üzeri 500 üniversite öğrencisinin katılımıyla yürütülmüştür. Veriler, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) ve Egzersize Yönelik Yarar ve Engel Algısı Ölçeği (EBBS) kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada, öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyleri ile BKİ, egzersize yönelik algılar ve demografik değişkenler arasındaki ilişkiler çeşitli istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular, erkek öğrencilerin daha yüksek düzeyde fiziksel aktiviteye sahip olduğunu; bu öğrencilerin egzersizin yararlarına ilişkin algılarının daha yüksek, engellere ilişkin algılarının ise daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, üniversite öncesinde düzenli egzersiz yapan bireylerin hâlen daha aktif oldukları ve egzersize karşı daha olumlu tutum sergiledikleri saptanmıştır. BKİ arttıkça egzersizin algılanan engellerinin arttığı, yararlarının ise azaldığı gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar, üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite davranışlarının desteklenmesi için bireysel BKİ farklılıklarının göz önünde bulundurulması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the facilitating and inhibiting factors affecting the participation in physical activity among university students with different Body Mass Index (BMI) levels. The study was conducted with 500 university students aged 18 and above. Data were collected using the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) and the Exercise Benefits and Barriers Scale (EBBS). Relationships between students' physical activity levels, BMI, perceptions of exercise, and demographic variables were analyzed using various statistical methods. The findings revealed that male students had higher levels of physical activity, perceived greater benefits of exercise, and reported fewer barriers compared to female students. In addition, individuals who exercised regularly before university were found to remain more active and maintain more positive attitudes toward exercise. As BMI increased, perceived barriers to exercise tended to rise while perceived benefits decreased. These results suggest that individual BMI differences should be considered when designing interventions to promote physical activity among university students.