0-4 ay riskli bebeklerde zenginleştirilmiş çevre temelli erken müdahale programının etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of an enriched environment -based early invervention program in at-risk infants aged 0-4 months
  1. Tez No: 970436
  2. Yazar: AYŞE GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Erken müdahale, Zenginleştirilmiş çevre, Gelişim, Preterm bebek, Riskli bebek, Early intervention, Enriched environment, Development, Preterm baby, At-risk infant
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
0-4 AY RİSKLİ BEBEKLERDE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ ÇEVRE TEMELLİ ERKEN MÜDAHALE PROGRAMININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ Bu araştırma, 0–4 ay arası gelişimsel risk taşıyan bebeklerde zenginleştirilmiş çevre temelli erken müdahale programının anne–bebek bağlanması, bebeklerin motor gelişimi ve annelerin anksiyete düzeyi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma ön test–son test tek grup yarı deneysel desenle yürütülmüş ve 19 anne-bebek çifti çalışmaya dâhil edilmiştir. Müdahale programı, 12 hafta boyunca ev ortamında ebeveyn rehberliğinde uygulanan duyu-motor etkinlikler, hedefe yönelik hareket uyarımları, pozisyonlama stratejileri ve duygusal etkileşim temelli uygulamalardan oluşmuştur. Veriler, Test of ınfant motor performance (Tımp), Peabody developmental motor scales–2 (Pdms-2), Anne–bebek bağlanma ölçeği ve Beck anksiyete ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen bulgular, müdahale sonrası bebeklerin motor gelişim düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı artışlar olduğunu göstermiştir. Tımp puanı ortalaması 26.84'ten 61.42'ye yükselmiş; Pdms-2 alt boyutlarında (refleks, postüral kontrol, lokomasyon, kavrama, görsel-motor entegrasyon) belirgin ilerlemeler kaydedilmiştir. Bağlanma ölçeği puanlarında anlamlı düşüş anne–bebek ilişkisinde olumlu yönde gelişim olduğunu göstermektedir. Annelerin anksiyete düzeylerinde de anlamlı azalma gözlenmiştir. Sonuç olarak, çevresel olarak zenginleştirilmiş erken müdahale programları, yalnızca motor gelişim üzerinde değil; bağlanma ve duygusal iyilik halleri üzerinde de bütüncül etkiler yaratmaktadır. Bu tür yapılandırılmış programların, gelişimsel risk taşıyan bebeklerde erken dönemde uygulanması, ilerleyen gelişimsel süreçlerde telafi edici ve destekleyici etki sağlayabilir. Bu çalışma pediatrik fizyoterapi programlarında erken dönemde aile merkezli ve multidisipliner yaklaşımların önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECTIVENESS OF ENRICHED ENVIRONMENT BASED EARLY INTERVENTION PROGRAMME IN 0-4 MONTHS RISKY INFANTS This study was conducted to examine the effects of an enriched environment-based early intervention programme on mother-infant attachment, infant motor development and maternal anxiety level in infants with developmental risk between 0-4 months. The study was conducted with a pretest-posttest single group quasi-experimental design and 19 mother- infant pairs were included in the study. The intervention programme consisted of parent- guided sensory-motor activities, targeted movement stimulation, positioning strategies and emotional interaction-based practices in the home environment for 12 weeks. Data were collected with Test of ınfant motor performance (Tımp), Peabody developmental motor scales-2 (Pdms-2), Mother-ınfant attachment scale and State anxiety scale. The findings showed that there were statistically significant increases in the motor development levels of the infants after the intervention. The mean Tımp score increased from 26.84 to 61.42, and significant improvements were recorded in Pdms-2 sub-dimensions (reflex, postural control, locomotion, grasping, visual-motor integration). Significant decrease in attachment scale scores indicates a positive development in the mother-infant relationship. A significant decrease was also observed in maternal anxiety levels. In conclusion, environmentally enriched early intervention programmes have holistic effects not only on motor development but also on attachment and emotional well-being. Early implementation of such structured programmes in infants with developmental risk may provide compensatory and supportive effects in later developmental processes. This study emphasises the importance of family- centred and multidisciplinary approaches in early paediatric physiotherapy programmes.