Kültürün maddi ceza hukukuna etkisi
The impact of culture on criminal law
- Tez No: 970442
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ŞAHİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza hukuku, Cezai sorumluluk, Kültür, Criminal law, Criminal liability, Culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
Özet
Kültür ve maddi ceza hukuku arasındaki etkileşim ile kültürel normların ceza hukuku normları ile kurduğu ilişki, bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Kültürün kişilerin davranışları üzerindeki yönlendirici etkisi, ceza hukuku normları karşısında kültürün ne ölçüde dikkate alınması gerektiği sorusunu gündeme getirmektedir. Bu açıdan, ceza hukuku sorumluluğu belirlenirken normatif değerlendirmelerin yanı sıra kültürel bağlamın da dikkate alınması gerekliliği öne sürülebilir. Bu çalışma, özellikle kültürel normlar ile ceza hukuku normlarının çatıştığı durumlarda hukuk düzeninin verdiği yanıtları incelemeye almaktadır. Çalışmada öncelikle kültür, tarihsel ve kavramsal bir çerçevede değerlendirilerek hukuk ile olan ilişkisi çokkültürlülük, kültürel görelilik ve hukukun evrenselliği gibi kavramlarla birlikte açıklanmıştır. Devamında,“kültürel savunma”kavramı merkezinde kültürün failin kusurluluğu üzerindeki etkisi, haksızlık bilinci, haksızlık yanılgısı ve suç siyaseti bağlamında incelenerek kültürel faktörlerin ceza sorumluluğunun belirlenmesinde dikkate alınıp alınmayacağı hususu ve kültürün ceza hukuku sistematiğinde nasıl konumlandırılması gerektiği meselesi tartışılmıştır. Ceza hukuku sorumluluğunu gündeme getirebilecek kültürel saikle işlenen fiiller; vücut dokunulmazlığına karşı suçlar, hayata karşı suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar çerçevesinde değerlendirilerek ceza hukuku normlarının kültürel uygulamalarla karşılaşıldığında nasıl bir yaklaşım geliştirdiği analiz edilmiştir. Bu yönüyle kültürün hukuk üzerindeki yansımaları, failin mensubu olduğu kültürel çevre ile ceza normları arasındaki çatışma örnekler üzerinden ele alınmış ve kültürün hukuk bakımından ne ölçüde nazara alınması gerektiği sorusuna maddi ceza hukuku sistematiğine uygun bir yaklaşımla cevap aranmaktadır.
Özet (Çeviri)
The interaction between culture and criminal law, and the relationship that cultural norms establish with criminal law norms, constitutes the focal point of this study. The guiding influence of culture on individuals' behavior raises the question of the extent to which culture should be taken into account in relation to criminal law norms. From this perspective, it may be argued that cultural context should also be considered alongside normative evaluations when determining criminal responsibility. This study primarily examines the legal system's responses in cases where culture is in conflict with criminal law norms. In the first part, the concept of culture is addressed within a historical and conceptual framework, and its relationship with law is discussed through notions such as multiculturalism, cultural relativism, and the universality of law. Subsequently, centering on the concept of“cultural defense,”the impact of culture on the perpetrator's culpability is examined with respect to awareness of unlawfulness, mistake of law, and crime policy. Within this framework, the study discusses whether cultural factors should be taken into account in determining criminal responsibility and how culture ought to be positioned within the structure of criminal law. Culturally motivated acts that may give rise to criminal liability are analyzed under the categories of offenses against bodily integrity, life, and sexual immunity. The study assesses how criminal law responds when confronted with cultural practices. In this regard, the impact of culture on law and the conflicts between the perpetrator's cultural background and criminal norms are discussed through case-based examples. The central question explored is the extent to which culture should be taken into consideration in a manner consistent with the structure of criminal law.