Akne şiddeti ile stres, beslenme tutumu ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
- Tez No: 970464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELBİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akne şiddeti, stres, beslenme, tutum, yaşam kalitesi, Acne severity, stress, nutrition, attitude, quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada akne şiddetinin stres, beslenme tutumu ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel tipte tasarlanmış olup, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran akne hastaları araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Katılımcılara tanıtıcı bilgi formu, katılımcıların akne şiddetini belirlemede Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu tarafından önerilen global evreleme sistemi, Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ), Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ), Dermatolojide Yaşam Kalite İndeksi (DLQI) kullanılmıştır. Veriler anket formları aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular: Çalışmada 195 katılımcı yer almıştır. Yaş ortalaması 22,82+3,88 (yıl) (min:18-maks:43) olarak bulunmuştur. Katılımcıların %76,4'sı (s=149) kadın, %23,6'sı (s=46) erkektir. Akne şiddeti hafif olanlar lezyon yok/çok az olanlardan anlamlı derecede yüksek ASÖ toplam puanı almıştır (p=0,016). Orta/ağır lezyonu olanlar hafif olanlara göre anlamlı derecede yüksek DLQI toplam puanı almıştır (0,016). Çalışma durumuna göre öğrencilerde akne şiddetinin daha yüksek olduğunu saptanmıştır (p=0,002). 0–12 ay akne süresine sahip bireylerin, 61–120 ay olan bireylere göre daha düşük akne şiddetine sahip olduğu görülmüştür (p<0,001). Herhangi bir hekime kozmetik işlem uygulaması yaptıranlarda akne şiddeti daha düşük bulunmuştur (p=0,030). Beslenmesine dikkat eden bireylerin algılanan stres düzeylerinin daha düşük, yaşam kalitelerinin ise daha yüksek olduğu saptanmıştır (sırasıyla p=0,001, p=0,007). Ailesinde akne öyküsü olmayan bireylerin yaşam kalitelerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0,030). Sonuç: Hafif akne şiddetine sahip bireylerin algılanan stres düzeylerinin daha yüksek olduğu ve orta/şiddetli lezyonu bulunanların ise anlamlı derecede daha yüksek yaşam kalitesi indeksi toplam puanı elde ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to explore the relationship between acne severity, stress levels, eating attitudes, and quality of life. Materials and Methods: This cross-sectional study was performed with acne patients admitted to the Dermatology Outpatient Clinic at Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital. Participants completed an introductory information form, the Global Acne Grading System recommended by the U.S. Food and Drug Administration to evaluate acne severity, the Perceived Stress Scale (PSS), the Attitude Scale for Healthy Nutrition (ASHN), and the Dermatology Life Quality Index (DLQI). Data were gathered through self-administered questionnaires. Results: A total of 195 participants were included in the study. The mean age was 22.82 ± 3.88 years (range, 18–43 years). Of the participants, 76.4% (n = 149) were female, and 23.6% (n = 46) were male. Participants with mild acne severity had significantly higher PSS total scores compared to those with no or very few lesions (p = 0.016). Those with moderate or severe lesions had substantially higher DLQI total scores compared to those with mild lesions (p = 0.016). Acne severity was higher among students compared to employed individuals (p = 0.002). Participants with an acne duration of 0–12 months had lower acne severity compared to those with 61–120 months (p<0.001). Acne severity was lower in individuals who had undergone cosmetic procedures performed by a physician (p = 0.030). Participants who paid attention to their diet had lower perceived stress levels and higher quality of life scores (p = 0.001 and p = 0.007, respectively). Additionally, those without a family history of acne had higher quality of life scores (p = 0.030). Conclusion: People with mild acne severity were found to have higher perceived stress levels, while those with moderate or severe acne had significantly higher DLQI total scores.