Divan şiirinde seher vakti
Dawn in divan poetry
  1. Tez No: 970481
  2. Yazar: İREM NUR ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FURKAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan Şiiri, Divan Şairi, Zaman, Seher, Divan Poetry, Divan Poet, Time, Dawn, Court poem
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Seher vakti, gecenin sonu ile fecir vaktinin başlangıcını kapsayan bir zaman dilmidir. Divan şairleri seheri hem zaman unsuru olarak hem de çeşitli benzetmelerde kullanmıştır. İslȃmî geleneğin içerisinde gelişen divan şiiri için kutsal görülen seher vakti önemli bir zamandır. Bu yüzden şairler seherde uyumamaya, dua edip yalvarmaya ve ibadet ile geçirmeye özen göstermiştir. Sevgilinin aşkından bîtap düşüp ona kavuşma hayalleri kuran ȃşık için ise boşa geçirilemeyecek kadar değerlidir. Divan şiirinin tabiatla yakından olan ilgisi de seher vaktini önemli kılan bir diğer unsurdur. Zira seher vakti doğanın uyanış içerisinde olduğu zamandır. Bu çalışmada taranan 21 divandan örnekler verilerek seher vaktinin şairler tarafından nasıl ele alındığı, hangi benzetmelere konu olduğu ve seherde tabiatta oluşan hususlara yer verilmiştir. Bunların sonucunda seher vaktinin daha çok dini hüviyeti sonrasında ise günün başlangıcı olması sebebiyle şiirlerde yer edindiği tespit edilmişitir.
Özet (Çeviri)
The time of Dawn, which encompasses the end of the night and the beginning of Fajr, is a significant period. Divan poets have used dawn both as a temporal element and as a metaphor in their works. In Islamic tradition, dawn holds great importance, which is why poets made efforts to stay awake, pray, and spend this time in devotion. For the lover who is exhausted by the passion of love and dreams of meeting the beloved, dawn is a time that cannot be wasted. Another reason dawn is important in Divan poetry is the close relationship it has with nature. Dawn is a time when nature is awakening. In this study, examples from 21 Divan works are presented to show how the time of dawn is addressed by poets, what metaphors are used, and what natural phenomena occur during dawn. As a result, it has been determined that dawn is mainly portrayed in poetry due to its religious significance and, subsequently, its role as the beginning of the day.