Beethoven'in String quartet No 15 in A minor, Op. 132 isimli eserinin melodik ve armonik analizi
Melodic and harmonic analysis of Beethoven's String quartet No 15 in A minor, Op. 132
- Tez No: 970480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT ÇELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klasik Dönem, Beethoven, Analiz, Modalite, Lydian, Classical Period, Beethoven, Analysis, Modality, Lydian
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Sanat Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Beethoven'ın geç dönem yapıtı Op. 132'nin özellikle“Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit, in der lydischen Tonart”bölümünü konu almaktadır. Bu çalışma, bestecinin hastalık sonrasındaki iyileşme sürecini ve Tanrı'ya duyduğu minnettarlığı müzikal bir dil aracılığıyla ifade ettiği söz konusu bölümün melodik ve armonik özelliklerini çözümleyerek, Beethoven'ın geç dönem estetik ve teknik olgunluğunu ortaya koymayı; melodik yapıların oluşumu, gelişimi ve dönüşümüyle armonik çerçeve arasındaki etkileşimi inceleyip Lydian mod ile tonalitenin eşzamanlı kullanımının teknik ve anlatımsal düzlemler üzerindeki yansımalarını değerlendirerek, bestecinin geç dönem müzik diline ilişkin çağdaş analiz yaklaşımlarına kuramsal bir katkı sunmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Bu araştırma, nitel araştırma yöntemi ve durum çalışması deseni temelinde yapılandırılmıştır. Çalışmada, Beethoven'ın Op.132 Yaylı Dörtlü No.15 eserinin üçüncü bölümü olan“Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit, in der Lydischen Tonart”melodik, armonik, modal ve biçimsel açıdan incelenmektedir. Veriler, doküman analizi yöntemiyle toplanmış; Beethoven'ın Urtext edisyonları, faksimile el yazmaları kullanılmıştır. Veriler içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiştir. Bulgular: Melodik düzlemde, üst hattın çoğu kez yüksek tdokuda, kısa motifler, komşu-odaklı dinlenmeler ve sekanslar aracılığıyla ilerlediği; tepe noktaların ardından sekanslı inişler ve çözülmeler ile modal estetiğinin süreklileştirildiği görülmüştür. Armonik örgüde, I (F), V (C), vi (D minör), II (G majör) başta olmak üzere, Imaj9/Imaj13 ve Cmaj11/13 (V) gibi genişletilmiş yapılara, yer yer V/V, V/ii, A7 (V/vi) ve vi9/vi13 renklerinin eşlik ettiği; ancak bu genişlemelerin çoğunlukla tam tonal kadansa değil modal dengeye bağlandığı belirlenmiştir. Sonuçlar: Heiliger Dankgesang'ın incelenen bölümlerinde, bütünün F Lydian modalitesi etrafında örülen bir plagal merkezlenme ve pedal temelli istikrar anlayışıyla kurgulandığı belirlenmiştir. Beethoven'ın bu pasajlarda fonksiyonel kadans mantığını bilinçle geri planda tutarak, Lydian #4 vurgusu, plagal dönüşümler ve pedal merkezli motifler aracılığıyla parlak bir tonik alan inşa ettiği; eserin ruhani tını dengesini bu açık uçlu modal kapanış estetiğiyle gerçekleştirdiği belirlenmiştir. Bu yaklaşımın, hem koral çizgi duyarlılığını hem de geç dönem armonik vizyonunu aynı çatı altında birleştirdiği saptanmıştır; sonuç olarak, bütün yapının FLydian tonik çevresinde kalıcı bir modal birlik ve süre giden bir aydınlık etkisi yarattığı,“A-BA₁-B₁-A₂”dizgesinde A/A₁/A₂ bloklarının F-Lydian modal tonik alanını kurup derinleştirdiği; B/B₁ bloklarının ise D majör merkezli, fonksiyonel (V/V, sus, applied dominants) fakat modal/kromatik renklerle genişlemiş bir gerilim-çözülme döngüsü sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study focuses on the section of Beethoven's late work Op. 132 entitled“Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit, in der lydischen Tonart”(Holy Song of Thanksgiving of a Convalescent to the Deity, in the Lydian Mode). By analyzing the melodic and harmonic characteristics of this section, in which the composer expresses his recovery process after illness and his gratitude to God through musical language, this study aims to reveal Beethoven's late-period aesthetic and technical maturity; By examining the interaction between the formation, development, and transformation of melodic structures and the harmonic framework, and by evaluating the reflections of the simultaneous use of the Lydian mode and tonality on the technical and narrative levels, it aims to make a theoretical contribution to contemporary analytical approaches to the composer's late-period musical language. Method: This research is structured based on the qualitative research method and case study design. The study examines the third movement of Beethoven's Op. 132 String Quartet No. 15,“Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit, in der Lydischen Tonart”(Sacred Song of Thanksgiving of a Convalescent to the Deity, in the Lydian Mode), from a melodic, harmonic, modal, and formal perspective. Data were collected using document analysis; Beethoven's Urtext editions and facsimile manuscripts were used. Data were analyzed using content analysis techniques. Findings: In the melodic plane, the upper voice often progresses through high-pitched, short motifs, neighbor-focused rests, and sequences; following the peaks, the modal aesthetic is sustained through sequential descents and resolutions. In the harmonic structure, I (F), V (C), vi (D minor), II (G major), as well as expanded structures such as Imaj9/Imaj13 and Cmaj11/13 (V), accompanied by occasional V/V, V/ii, A7 (V/vi), and vi9/vi13 colors; however, it has been determined that these expansions are mostly linked to modal balance rather than full tonal cadence. Results: In the examined sections of Heiliger Dankgesang, it has been determined that the whole is structured around a plagal centering and pedal-based stability concept woven around the F Lydian mode. It was determined that Beethoven consciously kept the functional cadence logic in the background in these passages, constructing a brilliant tonic field through the Lydian #4 accent, plagal transformations, and pedal-centered motifs; he achieved the spiritual tonal balance of the work with this open-ended modal closing aesthetic. It has been determined that this approach combines both choral line sensitivity and late-period harmonic vision under the same roof; as a result, the entire structure creates a lasting modal unity and a continuous effect of lightness around the F-Lydian tonic. It has been determined that in the“A-B-A₁-B₁-A₂”sequence, the A/A₁/A₂ blocks establish and deepen the F-Lydian modal tonic area; while the B/B₁ blocks provide a tension-resolution cycle centered on D major, functional (V/V, sus, applied dominants) but expanded with modal/chromatic colors.