Aras Ören'in romanları üzerine bir inceleme
A review of Aras Ören's novels
- Tez No: 970492
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Analiz, Edebiyat, Edebiyatçılar, Göçmen edebiyatı, Türk edebiyatı, Yeni Türk edebiyatı, Analysis, Literature, Man of letters, Migrant literature, Turkish literature, New Turkish literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Aras Ören; roman, hikaye, şiir, tiyatro gibi pek çok türde yapıtlar ortaya koymuş, çok yönlü bir yazardır. Yazar aynı zamanda Türk-Alman Göçmen edebiyatının bilinen isimlerindendir. Bu bağlamda yazarın eserleri hem Türk edebiyatına hem de Alman edebiyatına katkı sağlamaktadır. Almanya'da kayda değer bir itibara sahip olan, tanınan, eserleri ödül almaya layık görülen yazarın, Türk Dili ve Edebiyatı alanında şahsına dair müstakil bir akademik çalışmanın olmadığı görülmüştür. Çalışmanın amacı; görülen bu eksiği gidermek ve Aras Ören'in edebi kişiliğinin üzerine eğilmektir. Yazarın on adet romanının incelendiği bu çalışma; beş bölümden oluşmaktadır. Yazarın romanları yapı ve tema bakımından incelenmiştir. Çalışmada, romanların ortak biçim ve tema özellikleri göstermesinden dolayı romanlar tekil olarak incelenmemiş, bütüncül yaklaşımla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Aras Ören is a versatile writer who has produced works in a wide range of genres, including novels, short stories, poetry, and plays. He is also a renowned figure in Turkish-German immigrant literature. In this context, his works contribute to both Turkish and German literature. Despite his considerable reputation and recognition in Germany, and his work receiving awards, it has been observed that there is no independent academic study on the author in the field of Turkish Language and Literature. The aim of this study is to address this deficiency and to examine Aras Ören's literary personality. This study, which examines ten of the author's novels, consists of five chapters. The author's novels are examined in terms of structure and theme. Due to their common stylistic and thematic characteristics, the novels are not examined individually but rather are approached holistically.