Efficacy beliefs and perspectives of Turkish pre-service EFL teachers towards diversity
Türkiye'de yabancı dil olarak İngilizce öğretmeni adaylarının çeşitlilik ile ilgili yeterlilik inançları ve bakış açıları
  1. Tez No: 970497
  2. Yazar: AYÇA GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI MİRİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bütünleştirme, Eleştirel pedagoji, Çeşitlilik, Öz yeterlilik algısı, Öğrenci merkezli eğitim, İngilizce dersi, Inclusion, Critical pedagogy, Diversity, Self-efficacy belief, Student centered education, English lessons
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Toplumlar giderek daha çeşitli hale geldikçe, çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkeleri de adil ve uyumlu toplulukların yetiştirilmesinde özellikle eğitim bağlamında merkezi bir konuma gelmiştir. Yabancı dil olarak İngilizce (YDİ) öğretmenleri, İngilizce sınıflarını öğrencilerin kendilerini özgürce ifade edebildiği, anlamlı tartışmalara katılabildiği ve çeşitliliği kucaklayabildiği kapsayıcı alanlara dönüştürerek bu hususta değişim ajanları olarak hayati bir rol oynamaktadırlar. Oynadıkları bu önemli role rağmen, Türkiye'deki hizmet öncesi İngilizce öğretmen adaylarının çeşitlilik içeren dil ortamlarını destekleme konusundaki bakış açıları büyük ölçüde keşfedilmemiştir. Bu bağlamda, bu çalışma, hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin çeşitlilik hakkındaki yeterlilik inançlarını ve bakış açılarını incelemeyi amaçlamıştır. Amaç, Türk YDİ öğretmenlerinin kapsayıcı, adil ve kültürel açıdan duyarlı dil öğrenme ortamları yaratma kapasitelerini artırmak üzere strateji ve destek mekanizmalarını bilgilendirecek iç görüler elde etmektir. Karma yöntem yaklaşımını benimseyen bu çalışma, veri toplamada Sınıftaki Çeşitlilikler İçin Öğretmen Yeterlilikleri Ölçeğini, öğretmen adaylarıyla yarı yapılandırılmış görüşmeleri ve öğretim programı analizi kullanmıştır. Nicel evrede anket kullanımı için katılımcılar (n=54) amaçlı örnekleme yoluyla seçilirken nitel görüşmeler için kolaya dayalı örnekleme yoluyla seçilmişlerdir (n=6). Nicel verilerin analizi için SPSS kullanılırken nitel veriler MAXQDA aracılığıyla tematik analize tabi tutulmuştur. Katılımcılar kapsayıcı öğretime dair güçlü bir istek göstermiş olsa da bulgular, eğitimdeki eksikliklerin ve kurumsal destek yetersizliklerinin bu isteğin gerçekleşmesini sınırlamakta olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
With societies becoming ever more diverse, the principles of diversity and inclusion have become central to nurturing equitable and harmonious communities, especially within educational contexts. English as a Foreign Language (EFL) teachers play a vital role as agents of change in this effort by transforming EFL classrooms into inclusive spaces where students can express themselves freely, engage in meaningful discussions, and embrace diversity. Despite the pivotal role they play, the perspectives of pre-service EFL teachers in fostering diverse language environments in Türkiye remain largely uncharted. With this in mind, this study set out to investigate the pre-service EFL teachers' efficacy beliefs and their perceptions of classroom diversity. The aim was to gather insights that can inform strategies and support mechanisms to enhance Turkish EFL teachers' capacity in creating inclusive, equitable, and culturally responsive language learning environments. Adopting a mixed-methods approach, this study utilized the Teacher Efficacy Scale for Classroom Diversity (TESCD) questionnaire, semi-structured interviews, and curriculum analysis for data collection. Participants (n=54) were selected through purposive sampling for the TESCD, and convenience sampling for the interviews (n=6). SPSS was used for the analysis of the quantitative data while the qualitative data was subject to thematic analysis via MAXQDA. While participants expressed a strong commitment to inclusive teaching, the findings revealed gaps in training and institutional support, suggesting key areas for policy and pedagogical improvement.