Sınav stresi altındaki tıp fakültesi öğrencilerinin yürüme analizleri ve renkli gözlük takmanın yürümelerine etkileri
Gait analysis of medical students under exam stress and the effects of wearing colored glasses on their gait
- Tez No: 970502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT BOZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Renkler, yürüme, görme, stres, anatomi, Nöroanatomi, Colors, vision, stress, gait, anatomy, Neuroanatomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Amacımız stresten etkilenmiş yürüyüşte renkli gözlüklerin etkisini karşılaştırmaktı. Gereç ve Yöntemler: Gönüller tıp fakültesi ikinci sınıf öğrencilerinden seçildi. Stres seviyeleri vizüel analog skala kullanılarak değerlendirildi. Glofx color therapy glasses© mavi ve kırmızı gözlükler kullanıldı. Renkli gözlüklerle aynı ebatta saydam gözlük temin edildi. Gönüllüler, farklı renkte gözlükler takarken yürüme analizi platformunda (Zebris©, FDM Sistem Tipi FDM 1.5) yürütüldü. Bulgular: Vizüel analog skala ortalaması sınav öncesinde 7,3±2,3 ve sınav sonrasında 3,5±2,5 olarak hesaplandı. İstatistiksel karşılaştırılması yapılırken p=0,000 bulunup vizüel analog skala değerleri arasında anlamlı farklılık olduğu gözlemlendi. Yürüme parametreleri sınav öncesi ve sonrasına göre karşılaştırıldığında sınav sonrasında sınav öncesine göre adım uzunluğu mavi gözlükte, ön/arka pozisyon ise gözlüksüz, saydam ve mavi gözlükle yürüyüşte anlamlı olarak azaldı. Renkli ve gözlüksüz yürüyüşler birbirlerine göre karşılaştırıldığında sınav öncesinde çift adım zamanı gözlüksüz yürüyüşe göre saydam gözlükle yürüyüşte azaldı. Sınav sonrasında ise adım uzunluğu kırmızı ve mavi renkli gözlüğe kıyasla saydam gözlükte arttı. Çift adım zamanı ve hız, gözlüksüz ve kırmızı renkli gözlüğe kıyasla saydam gözlükte azaldı. Kadans ise gözlüksüz yürüyüşe kıyasla saydam gözlükle yürümede arttı. Sonuç: Stres seviyesi düşükken mavi gözlüğün adım uzunluğunda azalmaya sebep olduğunu gördük. Kullandığımız mavi gözlüğün kontrastı diğer gözlüklerin kontrastından yüksek olduğundan görsel bilginin bir kısmının engellendiğini ve temkinli yürüyüşün gerçekleştirildiğini düşündük. Cinsiyetler arası bulgularımızda mavi rengin erkekliği simgelemesi nedeniyle erkeklerin daha hızlı yürüdüğünü, görüş alanına müdahale etmenin kadınların dengesini erkeklerden daha fazla etkilediğini ve kadınların bu duruma daha kolay adapte olduğunu gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This study aimed to compare the effects of colored glasses on gait characteristics under stress conditions. Material and Methods: Participants were second-year medical students. Their stress levels were assessed using the visual analog scale. Blue and red Glofx Color Therapy Glasses© were used, along with a transparent control pair of glasses of the same dimensions. Participants walked on a gait analysis platform (Zebris©, FDM System Type FDM 1.5) while wearing glasses of different colors. Results: The mean visual analog scale score before the exam was 7.3±2.3, and after the exam, it was 3.5±2.5. The statistical comparison revealed a significant difference between the two VAS values (p=0.000). When gait parameters were compared before and after the exam, step length significantly decreased with blue glasses post-exam. Anterior-posterior positioning also significantly decreased when walking without glasses, and with transparent and blue glasses. Comparisons between different glasses conditions before the exam showed that double step time decreased when walking with transparent glasses compared to no glasses. After the exam, step length increased with transparent glasses compared to both red and blue glasses. Double step time and gait velocity decreased with transparent glasses compared to no glasses and red glasses. Cadence increased during walking with transparent glasses compared to walking without glasses. Conclusion: We found that step length decreased with blue glasses under low-stress conditions. Given the high contrast of the blue glasses compared to the others, we hypothesize that partial visual input was obstructed, leading to a more cautious gait pattern. In our gender-based findings, we observed that blue—symbolically associated with masculinity—resulted in faster gait in male participants. Additionally, visual field obstruction appeared to affect balance more in females than males, although females adapted more readily to this condition.