Sarıyar (Hasan Polatkan) Baraj Gölü'ndeki (Ankara) avlama işletmelerinin sosyo-ekonomik göstergeleri
Socio-economic indicators of fishing enterprises in Sariyar (Hasan Polatkan) dam lake (Ankara)
- Tez No: 970535
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞEREF KORKMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Balıkçı tekneleri, Sarıyar barajı, Sosyoekonomik analiz, Sosyoekonomik özellikler, Tatlı su balıkçılığı, Fishing boats, Sarıyar dam, Socio-economic analysis, Socio-economic characteristies, Freshwater fisheries
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Sarıyar Baraj Gölü'ndeki (Ankara, Türkiye) avlama işletmelerinin sosyo-ekonomik göstergelerini saptamak amacıyla 2023 av döneminde yürütülmüştür. Göldeki 76 adet balıkçı teknesi tam boylarına göre <5 m (3 adet), 5-7,99 m (67 adet) ve >8 m (6 adet) olmak üç gruba ayrılmıştır. Balıkçılıkla ilgili teknik, ekonomik ve sosyal veriler, balıkçı teknelerinin sahipleriyle yüz yüze yapılan görüşmelerle yapılandırılmış anket formlarıyla toplanmıştır. Toplanan veriler analiz edildiğinde; balıkçı teknelerinin tam boy değerinin 4,20-8,10 m, yaşının 1-32 yıl, motor gücünün 3,09-12,69 BG, tonajının 0,66-4,78 GT arasında değiştiği, ortalama 233,03 gün ava çıktıkları ve tamamının fiberglas malzemeden imal edildiği belirlenmiştir. Gölde sazan (Cyprinus carpio, Linneaus, 1758), havuz balığı (Carassius carassius,Bloch 1782) ve kızılgöz (Rutilus rutilus, Linneaus, 1758) türlerinden toplam 933.675 kg balık avlandığı, brüt hasılanın ortalama 118.835,86 TL, toplam işletme giderinin 98.335,00 TL, toplam işletme giderinin %59,63'ünü sabit giderlerin oluşturduğu, değişen giderlerin %56,47'sinin mazot giderinden oluştuğu, avlama sermayesinin %69,75'ini tekne sermayesinin oluşturduğu ve brüt karın ortalama 79.141,48 TL olduğu, balıkçı teknelerinin %21,05'inin karlılık açısından negatif performans gösterdikleri saptanmıştır. Teknik göstergelerden VFP, MFP ve HFP ve ekonomik göstergelerden PV, MP, PVH, NEP, GEP ve PR bakımından 5-7,99 m boy grubundaki tekneler en iyi performansı göstermiştir. Sosyal göstergeler (SC ve AW) ve pazar göstergeleri (LP) bakımından ise >5 m boy grubundaki tekneler en iyi performansı sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation was conducted during the 2023 fishing season to assess the socio-economic structure of fishing enterprises operating in Sarıyar Dam Lake, located in Ankara, Türkiye. A total of 76 fishing vessels were classified into three groups based on their total length: less than 5 meters (3 vessels), between 5 and 7.99 meters (67 vessels) and over 8 meters (6 vessels). Technical, economic, and social data were gathered through structured questionnaires administered during face-to-face interviews with boat owners. The analysis revealed that vessel lengths ranged from 4.20 to 8.10 meters, ages from 1 to 32 years, engine power between 3.09 and 12.69 horsepower (HP), and gross tonnage from 0.66 to 4.78 gross tons (GT). On average, vessels operated for 233.03 days annually and all were constructed from fiberglass. A total of 933.675 kilograms (kg) of fish were caught during the season, mainly including common carp (Cyprinus carpio, Linneaus, 1758), crucian carp (Carassius carassius, Bloch 1782) and roach (Rutilus rutilus, Linneaus 1782). The average gross revenue was calculated as 118,835.86 Turkish Lira (TL), while total operational costs amounted to 98,335.00 TL. Fixed costs accounted for 59.63% of these expenses, whereas variable costs made up 40.37%, with fuel representing 56.47% of the variable costs. Vessel capital made up 69.75% of the total fishing capital, and the average gross profit was found to be 79,141.48 TL. However, 21.05% of the vessels showed negative profitability. In terms of technical performance indicators (VFP), (MFP) and (HFP) as well as economic indicators- (PV), MP), (PVH), (NEP), (GEP) and (PR) the 5-7.99 meters vessel group performed the best. On the other hand, vessels longer than 8 meters showed superior results in social indicators (SC) and (AW) and in market indicators such as (LP).