Development of a micro/ nano reinforced ablative insulator and its non-destructive evaluation by terahertz spectroscopy
Mikro/nano takviyeli ablatif yalıtım malzemesinin geliştirilmesi ve terahertz spektroskopisi kullanılarak tahribatsız muayene metodunun geliştirilmesi
  1. Tez No: 970591
  2. Yazar: MELİHA EDA KOÇAK ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN ESENTÜRK, DR. ALPER ÜNVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Kimya Mühendisliği, Polymer Science and Technology, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit polimerler, Vulkanize kauçuk, Composite polymers, Vulcanized rubber
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikro ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Katı yakıtlı roket motorları, yüksek sıcaklıklara ve mekanik gerilimlere dayanabilen yüksek performanslı termal yalıtım malzemelerine ihtiyaç duyar. Bu çalışmada, etilen propilen dien monomer (EPDM) bazlı yeni bir ablatif yalıtım malzemesi geliştirildi. Hem termal direnci hem de mekanik özellikleri artırmak için silika ve para-aramid lifleri gibi mikro/nano ölçekli dolgu maddeleri kullanıldı. Mekanik mukavemet, kömür oluşumu, düşük termal iletkenlik ve yaşlanma direnci gibi proje tabanlı gereksinimleri karşılamak üzere optimizasyon çalışması gerçekleştirildi. Ek olarak, yalıtım malzemesinin muaynesi için zaman tabanlı terahertz spektroskopisi (THz-TDS) metodolojisi geliştirildi ve tahribatsız değerlendirme (NDE) tekniği olarak uygulandı. Sonuçlar, geliştirilen yalıtımın tüm gereksinimleri karşıladığını gösterdi. Dahası, hem geçigen kurulum kullanılarak hemde yansıtıcı kurulum kullanılarak THz-TDS ölçümleri alınmıştır. Bu ölçümler ile yalıtım kalınlığının yüksek bir hassasiyette belirlenebileceği görülmüştür. Ek olarak, THz tabanlı inceleme sistemi, iç özelliklerin doğru ve güvenilir bir şekilde tespit edilmesini sağlayarak, yeni nesil havacılık bileşenleri için umut verici bir teşhis yaklaşımı sundu.
Özet (Çeviri)
Solid propellant rocket motors require high-performance thermal insulation materials capable of withstanding extreme temperatures and mechanical stresses. In this study, a novel ablative insulation material based on ethylene propylene diene monomer (EPDM) rubber was developed. To enhance both thermal resistance and mechanical properties, micro/nano-scale fillers such as silica and para-aramid fibers have been employed. Optimization of the formulation was conducted to satisfy the requirements for mechanical strength, char formation, low thermal conductivity, and aging resistance. Additionally, a terahertz time-domain spectroscopy (THz-TDS) methodology was developed and applied as a non-destructive evaluation (NDE) technique to ensure insulation quality. The results demonstrated that the developed insulation satisfies all requirements. Furthermore, both transmissive and reflective THz-TDS measurements have been conducted and both resulted with high precision in terms of defining the thickness of insulation. Additionally, THz-based inspection system provided accurate and reliable detection of internal features, offering a promising diagnostic approach for next-generation aerospace components