Gingivitisli çocuklarda periodontal tedavinin NLRP3, IL-1β ve kaspaz-1 seviyelerine etkisi
The effects of periodontal therapy on gingival crevicular fluid NLRP3, IL-1β and caspase-1 levels in children with gingivitis
- Tez No: 970645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN KELEŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gingivit, Caspase-1, Gingivitis, IL-1b, NLRP3
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, gingivitisli çocuklarda dişeti oluğu sıvısı (DOS)'ndaki NLRP3 (Nükleotid Bağlayıcı Oligomerizasyon Alanı (NOD)- Benzeri Reseptör Ailesi, Pirin Alanı İçeren Protein 3), IL-1β (İnterlökin-1b) ve kaspaz-1 (Sistein Aspartat Spesifik Proteaz) seviyelerini belirlemek, bu biyobelirteçlerin sağlıklı çocuklarla karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesini sağlamak ve cerrahi olmayan periodontal tedavi sonrasında meydana gelen değişimleri analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 11-14 yaşları arasındaki gingivitisli (n=30) ve periodontal olarak sağlıklı (n=30) olmak üzere toplam 60 çocuk dahil edilmiştir. Hastaların Plak İndeksi (Pİ), Gingival İndeks (Gİ), Sondalamada Cep Derinliği (SCD) ve Sondalamada Kanama İndeksi (SKİ) parametreleri kaydedilmiştir. Başlangıçta tüm katılımcılardan DOS örnekleri toplanmıştır. Gingivitis grubuna ilk seansta periodontal tedavi uygulanmış, her iki gruba da ilk seansta oral hijyen eğitimi verilmiştir. Gingivitis grubundaki bireylerden tedavi sonrası 7. ve 30. günlerde klinik parametreler yeniden ölçülmüş ve DOS örnekleri tekrar alınmıştır. Sağlıklı bireyler takip amacıyla yeniden değerlendirmeye alınmamıştır. Biyobelirteç seviyeleri ELISA (Enzim Bağlı İmmunosorbent Testi) yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Bulgular: Gingivitisli grubun başlangıç zamanındaki Pİ, Gİ, SCD ve SKİ parametreleri sağlıklı gruba göre anlamlı seviyede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Gingivitisli grubun tüm zaman dilimlerindeki DOS NLRP3, IL-1b ve kaspaz-1 seviyeleri ile sağlıklı grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Gingivitisli grupta periodontal tedavi sonrası 7. ve 30. günlerde Pİ, Gİ ve SKİ parametrelerinde başlangıca göre anlamlı seviyede azalma olduğu gözlenmiştir. Bununla beraber, gingivitisli grupta tedavi sonrası 7. ve 30. günlerde DOS NLRP3, IL-1b ve kaspaz-1 seviyeleri arasında başlangıca göre anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Ek olarak gingivitisli grupta başlangıç döneminde Pİ,Gİ ve SKİ ile NLRP3 ve kaspaz-1 değerleri arasında pozitif korelasyon tespit edilmiştir (p<0.05). Sonuç: Gingivitisi olan çocuklarda DOS NLRP3, IL-1β ve kaspaz-1 seviyeleri periodontal hastalık tanısı için etkili bulunmamıştır. Bu bulguya paralel olarak, cerrahi olmayan periodontal tedavi gingivitisi olan çocuklarda DOS NLRP3, IL-1β ve kaspaz-1 seviyeleri, üzerinde bir değişikliğe neden olmamıştır. Anahtar Sözcükler: Gingivitis, IL-1b, Kaspaz-1, NLRP3
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the levels of NLRP3 (NOD-like receptor family pyrin domain-containing protein 3), IL-1β (interleukin-1β) and caspase-1 (cysteine-aspartic acid protease) in gingival crevicular fluid (GCF) of children with gingivitis, to compare these biomarkers with those of healthy children, and to analyse the changes in their levels following non-surgical periodontal therapy. Materials and Methods: A total of 60 children aged 11-14 years were included in the study, including 30 children with gingivitis and 30 periodontally healthy controls. The clinical parameters recorded for each participant were plaque index (PI), gingival index (GI), probing pocket depth (PPD) and bleeding on probing index (BOP). Periodontal treatment was administered to the gingivitis group during the initial session, and oral hygiene education was provided to both groups at the first visit. In the gingivitis group, clinical parameters were reevaluated and GCF (Gingival Crevicular Fluid) samples were recollected on the 7th and 30th days following treatment. The healthy individuals were not re-evaluated for follow-up purposes. Biomarker levels in GCF were analysed by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Data analysis was performed using SPSS. Results: At baseline, PI, GI, PPD and BOP parameters were found to be significantly higher in the gingivitis group compared to the healthy group (p<0.05). However, no significant differences in GCF NLRP3, IL-1β and caspase-1 levels were observed between the gingivitis and healthy groups at any time point (p>0.05). In the gingivitis group, a statistically significant reduction in PI, GI and BOP levels was observed on days 7 and 30 following periodontal treatment compared to baseline. However, no significant changes were observed in GCF, NLRP3, IL-1β and caspase-1 levels at days 7 and 30 post-treatment compared to baseline (p>0.05). In addition, a positive correlation between PI, GI and BOP levels and NLRP3 and caspase-1 levels was observed in the gingivitis group at baseline (p<0.05). Conclusions: The levels of DOS NLRP3, IL-1β and caspase-1 in children with gingivitis were not found to be effective in diagnosing periodontal disease. Consistent with this finding, nonsurgical periodontal treatment did not change the levels of DOS NLRP3, IL-1β and caspase-1 in children with gingivitis.