Periodontal olarak sağlıklı ve gingivitisli çocuklarda tükürükte galectin-3 ve yüksek hassasiyetli C reaktif protein seviyelerinin incelenmesi
Evaluation of salivary galectin-3 and high sensitivity C-reactive protein levels in gingivitis and healty children
- Tez No: 643077
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL BELDÜZ KARA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hs-CRP, Gal-3, gingivitis, tükürük, Hs-CRP, Gal-3, gingivitis, saliva
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı periodontal olarak sağlıklı ve gingivitisli çocuklarda tükürükte yüksek hassasiyetli C-Reaktif Protein (Hs-CRP) ve Galectin-3 (Gal-3) seviyelerinin belirlenip cerrahi olmayan periodontal tedavinin klinik parametreler ile tükürük Hs-CRP ve Gal-3 seviyesinde meydana getirdiği değişiklikleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya T.C. Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'na başvuran 40 çocuk dahil edilmiştir. Tedavi öncesi çocukların plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ) ve sondalamada cep derinliği (SD) ölçümleri kaydedilip klinik ve radyografik olarak incelemeleri yapıldıktan sonra tespit edilen periodontal tanılara göre hastalar 2 gruba ayrılmıştır (Gingivitis grubu n:20, periodontal olarak sağlıklı grup n:20). Tüm gruplara oral hijyen eğitimi verilip uyarılmamış tükürük örnekleri toplanmıştır. Gingivitis grubuna cerrahi olmayan periodontal tedavi uygulanıp ağız içinde plak tutulumuna neden olan alanlar restoratif olarak tedavi edilmiştir. Periodontal olarak sağlıklı ve kontrollerde tam bir iyileşme gözlenen gingivitisli çocuklardan yeniden tükürük örneği alınmıştır. Tükürük Hs-CRP ve Gal-3 seviyesinin belirlenmesi ELISA yöntemiyle yapılmıştır. Bulgular: Gingivitis ve kontrol grubunda tedavi öncesi ve tedavi sonrası periodontal klinik parametrelerden Gİ, Pİ ve SD arasında pozitif yönde istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p0.05). Sonuçlar: Periodontal hastalığın şiddeti arttıkça Hs-CRP ve Gal-3 değerleri artmıştır. Hs-CRP ve Gal-3 arasında pozitif korelasyon gözlenmiştir. Gal-3'ün periodontal hastalık ile ilişkili olabileceği ve periodontal hastalıklarda pozitif akut faz reaktanı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the High Sensitivity C Reactive Protein (Hs-CRP) and Galectin-3 (Gal-3) levels in saliva in children who are periodontally healthy and gingivitis, and to investigate the changes in non-surgical periodontal treatment with clinical parameters and saliva Hs-CRP and Gal-3 levels. This study is the first to investigate the level of Gal-3 in saliva in children with periodontal healthy and gingivitis. Materials and Methods: A total of 40 children who applied to the Pedodontics Department of Ordu University Faculty of Dentistry were included in the study. Before the treatment, children's plaque index (PI), gingival index (GI) and pocket depth measurements (SD) were recorded. Clinical and radiographic examinations were made and divided into disease groups (Periodontally healthy control group n:20, gingivitis group n:20). Oral hygiene training was given to all groups and unstimulated saliva samples were taken. Non-surgical periodontal treatment was applied to the gingivitis group and areas causing plaque involvement were restorative treatment. Saliva samples were taken again in the children who recovered after the treatment. Saliva Hs-CRP and Gal-3 levels were determined by ELISA method. Results: There was a positive correlation between clinical periodontal findings of all subjects (p0.05). Conclusion: As the severity of periodontal disease increases, Hs-CRP and Gal-3 levels increased. A positive correlation was observed between Hs-CRP and Gal-3. It was concluded that Gal-3 may be associated with periodontal disease and may be a positive acute phase reactant in periodontal diseases.