Development and evaluation of an alum-loaded gel with antimicrobial potential for the topical management of bacterial folliculitis
Bakteriyel folikülitin topikal tedavisinde antimikrobiyal potansiyele sahip şap yüklü bir jelin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
- Tez No: 970762
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JUSTE ORTASOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Potasyum alüm, hidroksipropil selüloz, topikal jel, bakteriyel folikülit, antimikrobiyal aktivite, Franz difüzyon, FTIR, cilt permeasyonu, Potassium alum, hydroxypropyl cellulose, topical gel, bacterial folliculitis, antimicrobial activity, Franz diffusion, FTIR, skin permeation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bakteriyel folikülit, esas olarak Staphylococcus aureus'un yanı sıra diğer Gram-pozitif ve Gram-negatif bakterilerin neden olduğu, kıl foliküllerinin iltihaplanmasıyla karakterize yaygın bir cilt hastalığıdır. Mevcut tedaviler esas olarak topikal ve sistemik antibiyotiklere dayanmaktadır ve bu antibiyotiklerin etkinliği direnç ve yan etkiler nedeniyle giderek azalmaktadır. Burada bakteriyel folikülitin tedavisine yönelik yeni bir yaklaşım sunuyoruz; potasyum alümün yenilikçi bir formülasyonu, doğal geniş spektrumlu antimikrobiyal ve astrenjan olarak, hidroksipropil selüloz (HPC) jel formunda ilk kez kullanılmıştır. Hidrofilik jeller HPC ve hidratlanmış alüm ile %3, %4 ve %5.5 konsantrasyonlarında hazırlanmıştır. Formülasyonların pH, viskozite, ilaç içeriği ve fiziksel görünümleri belirlenmiştir. İn vitro antimikrobiyal aktivite, patojen paneline karşı disk difüzyon yöntemiyle değerlendirilmiştir (S. aureus, E. faecalis, E. hirae, P. aeruginosa, A. baumannii, E. coli ve C. albicans). Salım, permeasyon ve Kp değerleri in vitro ve ex vivo (domuz derisi) Franz difüzyon çalışmaları ile belirlenmiştir. İlacın yardımcı maddeyle uyumluluğu FTIR spektroskopisi ile çalışılmıştır. Antimikrobiyal etki doza bağlıydı: %3 hiçbir aktivite göstermedi ve %5 ile %8 belirgin bir etki gösterdi. Ex vivo permeasyon, Jss ve kümülatif salım verileri %8 alüm jeli (G8) için en yüksek düzeydeydi. FTIR analizi, alüm ile yardımcı maddeler arasında dikkate değer bir kimyasal etkileşim göstermedi. İn vitro olarak %5 süspansiyon ve %8 krem orta derecede etkililik gösterdi; ancak ex vivo olarak epidermal bariyer nedeniyle sınırlı etki gözlendi. Bu, folikülitte alüm yüklü HPC jelinin ilk tam raporudur ve %8 HPC jelinin klinik olarak yenilikçi, antibiyotik içermeyen topikal bir ilaç olduğunu önermektedir. xv
Özet (Çeviri)
Bacterial folliculitis is a common skin disorder characterized by inflammation of hair follicles, primarily caused by Staphylococcus aureus, along with other Gram-positive and Gram-negative bacteria. Existing treatments mainly rely on topical and systemic antibiotics, whose effectiveness is increasingly compromised by resistance and side effects. Here we present a novel approach to the management of bacterial folliculitis, using for the first time an innovative formulation of potassium alum, a natural broad-spectrum antimicrobial and astringent, in the form of hydroxypropyl cellulose (HPC) gel. Hydrophilic gels were made with HPC and hydrated alum at 3, 4, and 5.5 % concentrations. The pH, viscosity, drug content and physical appearance of the formulations was determined. The in vitro antimicrobial activity was evaluated by disc diffusion method against panel of pathogens (S. aureus, E. faecalis, E. hirae, P. aeruginosa, A. baumannii, E. coli, and C. albicans). Release, permeation, and Kp were determined by in vitro and ex vivo (pig skin) Franz diffusion studies. Compatibility of the drug with the excipient was studied by FTIR spectroscopy. The anti-microbial action was dose related: 3% exerted no activity and 5% and 8% demonstrated a marked effect. The ex vivo permeation, Jss, and cumulative release data were the highest for gel 8% alum (G8). FTIR analysis showed no remarkable chemical interactions between alum and the excipients. In vitro efficacy of 5% suspension and 8% cream was moderate although ex vivo there was limited effect due to epidermal barrier activities. This is the first complete report of alum-loaded HPC gel in folliculitis, suggesting the 8% HPC gel to be a clinically novel non-antibiotic topical medicament.