İhraç edilen temel gıda ürünlerinin ihracat tahmini
- Tez No: 970796
- Danışmanlar: PROF. DR. OZAN BAKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Bilim ve Teknoloji, İstatistik, Agriculture, Science and Technology, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Makine öğrenmesi, Regresyon, Tarımsal araştırmalar, Tarımsal gelir, Tarımsal verimlilik, Machine learning, Regression, Agricultural research, Agricultural income, Agricultural productivity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'nin önemli tarım ürünleri olan kayısı, domates ve buğdayın yıllık ihracat değerlerini tahminlemek amacıyla, üretim ve ekonomik göstergeler arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Çoklu doğrusal regresyon, Lasso regresyon ve karar ağacı modelleri kullanılarak, üretim miktarı, girdi maliyetleri, döviz kuru ve asgari ücret gibi değişkenlerin ihracat üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kayısı ihracatında üretim miktarı ve döviz kuru belirleyici rol oynarken, domates ihracatı dışsal faktörlere karşı yüksek hassasiyet göstermiştir. Buğday ihracatında ise iç tüketim yapısı nedeniyle öngörülebilirlik daha sınırlı kalmıştır. Lasso regresyon modeli, değişken seçimi yaparak modelin yorumlanabilirliğini artırmıştır. Sonuçlar, tarımsal ihracatın modellenmesinde ürün özelliklerine göre farklı yaklaşımlar gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, tarım politikaları ve ihracat stratejileri için veri temelli öneriler sunarak, literatüre ve uygulama alanına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the relationship between production and export for Turkey's key agricultural products: apricots, tomatoes, and wheat. It aims to forecast their annual export values using economic indicators such as production quantity, input costs, exchange rates, and minimum wage. Multiple linear regression, Lasso regression, and decision tree models were employed to analyze the impact of these variables and compare model performance based on explanatory power, error rates, and generalization ability. The results indicate that production quantity and exchange rates significantly influence apricot exports, while tomato exports are highly sensitive to external factors. Wheat export predictability is limited by its domestic-oriented market. The Lasso regression model enhanced interpretability by performing variable selection. The study concludes that effective agricultural export modeling requires product-specific approaches. It provides data-driven recommendations for agricultural policies and export strategies, contributing to both academic knowledge and practical applications.