Prostat kanseri hastalarında prostatektomi sonrası biyokimyasal rekürrensi tahmin etmeye yönelik bir makine öğretimi yaklaşımı
Machine learning-based prediction of biochemical recurrence after radical prostatectomy in prostate cancer patients
  1. Tez No: 970835
  2. Yazar: ERKAN ARAVACIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM YÜCEL, DR. YUSUF ARIKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, radikal prostatektomi, biyokimyasal rekürrens, makine öğrenmesi, Prostate cancer, radical prostatectomy, biochemical recurrence, machine learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, radikal prostatektomi uygulanan prostat kanseri hastalarında biyokimyasal rekürrens (BCR) gelişimini öngörmek amacıyla klasik istatistiksel yöntemler ve makine öğrenmesi algoritmalarının performansları karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Toplam 120 hastanın demografik, klinik ve patolojik verileri retrospektif olarak incelendi. Kaplan–Meier ve Cox regresyon analizleri klasik istatistiksel yöntemler olarak kullanıldı. Makine öğrenmesi algoritmaları arasında lojistik regresyon, Random Forest, SVM, Gradient Boosting ve Yapay Sinir Ağları uygulandı. Veri seti %70 eğitim, %30 test olarak ayrıldı, 5 katlı çapraz doğrulama yapıldı. Bulgular: Beş yıllık biyokimyasal rekürrenssiz sağkalım oranı %98,3 bulundu. SM ve ECE pozitifliği rekürrens riskini artırdı. ML modelleri arasında Gradient Boosting en yüksek performansı gösterdi (AUC 0.85, Accuracy 0.83, F1 0.81). Random Forest ve ANN modelleri de yüksek doğruluk sağladı. Klasik istatistiksel analizlerde istatistiksel olarak anlamlı bulunmayan bazı değişkenler, ML algoritmalarında güçlü prediktörler olarak öne çıktı. Sonuç: Makine öğrenmesi algoritmaları, prostatektomi sonrası biyokimyasal rekürrens tahmininde klasik istatistiksel yöntemlere kıyasla daha güçlü öngörü sağlamaktadır. ML'nin klinik karar destek sistemlerine entegre edilmesi, bireyselleştirilmiş hasta yönetimine katkı sunabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis was to compare the predictive performance of classical statistical methods and machine learning (ML) algorithms in forecasting biochemical recurrence (BCR) after radical prostatectomy in prostate cancer patients. Methods: A total of 120 patients were retrospectively analyzed. Demographic, clinical, and pathological variables were included. Kaplan–Meier survival analysis and Cox regression were applied as classical methods. Logistic regression, Random Forest, SVM, Gradient Boosting, and Artificial Neural Networks were implemented as ML models. The dataset was split into 70% training and 30% testing, with 5-fold cross-validation performed. Results: The 5-year biochemical recurrence-free survival rate was 98.3%. SM and ECE positivity were associated with increased recurrence risk. Among ML models, Gradient Boosting achieved the highest performance (AUC 0.85, Accuracy 0.83, F1 0.81). Random Forest and ANN also showed strong predictive ability. Notably, some variables that were not statistically significant in Cox regression emerged as strong predictors in ML analyses. Conclusion: ML algorithms provided superior predictive value compared to classical statistical methods for BCR after radical prostatectomy. Incorporating ML into clinical decision support systems may enhance personalized patient management.