Farklı polisaj sistemlerinin ve yaşlandırmanın tek renk üniversal rezin kompozitlerin yüzey pürüzlülüğü ve renk parametreleri üzerine etkisi
The effect of different polishing systems and aging on surface roughness and color parameters of single-shade universal resin composites
- Tez No: 971068
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA BALA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hızlandırılmış yapay yaşlandırma, Polisaj sistemleri, Renk değişimi, Tek renk rezin kompozit, Translüsensi parametresi, Yüzey pürüzlülüğü, Accelerated artificial aging, Polishing systems, Color stability, Single-shade resin composite, Translucency parameter, Surface roughness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı yapıdaki tek renk rezin kompozitlerin yüzey pürüzlülüğü, renk değişimi ve translusensi parametresini (TP) karşılaştırmak ve bu özellikler üzerinde farklı polisaj uygulamalarının ve HYY ile yaşlandırmanın etkisini in vitro olarak incelemek ve bu rezin kompozitler için yüzey pürüzlülüğü, renk değişimi ve TP arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Çalışmada beş farklı tek renk rezin kompozit (Omnichroma (OM), Essentia Universal (EU), Admira Fusion X-tra Universal (AFX), Charisma Diamond ONE Shade (CDO), Zenchroma (ZC)) kullanıldı. Test edilen rezin kompozitlerin her birinden 50 adet olacak şekilde toplamda 250 adet örnek, 8 mm çapında ve 2 mm derinliğinde pleksi glass kalıplar kullanılarak hazırlandı. Takiben, her bir rezin kompozitten hazırlanan örnekler her birinde 10 adet olacak şekilde rastgele olarak beş farklı gruba ayrıldı. Gruplardan birine polisaj uygulanmayarak kontrol grubu oluşturuldu. Diğer gruplara ise Sof-Lex, Clearfil Twist Dia, Enhance PoGo veya Opti One Step kullanılarak polisaj uygulaması üretici firmalarının talimatları doğrultusunda uygulandı. Takiben, örnekler 370C'de distile su içinde 24 saat bekletildikten sonra, örneklerin başlangıç yüzey pürüzlülüğü (YP1) ve renk parametereleri ölçüldü. Daha sonra, tüm örnekler HYY testine maruz bırakıldı. Yaşlandırma testinden sonra, örneklerin yüzey pürüzlülüğü (YP2) ve renk parametreleri tekrar ölçüldü. Her bir grubun renk değişimi (ΔE) ve TP CIEDE 2000 renk formülü kullanılarak hesaplandı. Elde edilen verilerin grupların kendi içinde karşılaştırılmalarında; Mann Whitney-U testi (Bonferoni düzeltmesi), gruplar arası karşılaştırmalarda Kruskal Wallis testi, tekrarlı ölçümlerde Wilcoxon testi kullanıldı. Her bir grupta yüzey pürüzlülüğü, renk değişimi ve TP arasındaki ilişki ise Spearman korelasyon testi ile istatistiksel olarak analiz edildi. Çalışmada YP1 ve YP2 ölçümlerinden elde edilen yüzey pürüzlülük değerlerinin test edilen tek renk rezin kompozitler arasında genellikle anlamlı farklılık gösterdiği saptandı (p<0.05). Ayrıca, test edilen tek renk rezin kompozit gruplarının her birinden elde edilen yüzey pürüzlülük değerlerinin polisaj grupları arasında da farklılık gösterdiği belirlendi (p<0.05). HYY uygulaması, hem test edilen tek renk rezin kompozitlerin her birinde hem de polisaj gruplarının her birinde farklı etki gösterdiği tespit edildi. Renk değişimi için elde edilen ΔE değerlerinin de hem test edilen tek renk rezin kompozit grupları hem de polisaj grupları arasında farklılık gösterdiği görüldü (p<0.05). Tüm polisaj gruplarında, en düşük ΔE değerleri CDO, en yüksek ise genellikle ZC ile elde edildi. Nano-hibrit rezin kompozit gruplarında (AFX ve CDO) en yüksek ΔE değerleri Clearfil Twist Dia, mikro-hibrit rezin kompozit, EU ve supra nano-dolduruculu rezin kompozit, OM gruplarında ise Pogo ile polisaj uygulanan gruplardan elde edildi. TP1 ve TP2 ölçümlerinden elde edilen TP değerlerinin hem test edilen tek rezin kompozit grupları hem de polisaj grupları arasında anlamlı farklılık gösterdiği tespit edildi (p<0,05). Hem TP1 hem de TP2 ölçümlerinde tüm polisaj gruplarında en yüksek TP değerleri OM ile elde edildi. Mikro-hibrit tek renk rezin kompozit gruplarında (EU ve ZC) en yüksek TP değerleri ise Clearfil Twist Dia ile polisaj uygulanan gruplardan elde edildi. HYY sonrasında ise test gruplarının bazılarında TP değerinde azalma, bazılarında ise artma görüldü. Bu çalışmanın sınırları kapsamında, tek renk rezin kompozitlerin yüzey pürüzlülüğü, renk değişimi ve TP özellikleri üzerinde test edilen tek renk rezin kompozitlerin yapısal özelliklerinin yanı sıra kullanılan polisaj sistemleri ve yaşlandırmanın etkisi olduğu vurgulanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the surface roughness, colour change, and translucency parameter (TP) of single-shade resin composites with different structures, to investigate the effect of different polishing techniques and accelerated artificial aging (AAA) on these properties in vitro, and to determine the relationship between surface roughness, colour change, and TP for these resin composites. The study uses five different single-shade resin composites (Omnichroma (OM), Essentia Universal (EU), Admira Fusion X-tra Universal (AFX), Charisma Diamond ONE Shade (CDO), Zenchroma (ZC)). A total of 250 samples, 50 from each resin composite tested, were prepared using plexiglass moulds with a diameter of 8 mm and a depth of 2 mm. The samples prepared from each resin composite were randomly divided into five different groups, with 10 samples in each group. One group was not polished and served as the control group. For the other groups, polishing was performed using Sof-Lex, Clearfil Twist Dia, Enhance PoGo, or Opti One Step, in accordance with the manufacturers' instructions. The samples were stored in distilled water at 37°C for 24 hours, after which the initial surface roughness (SR1) and colour parameters of the samples were measured. Subsequently, all samples were subjected to the HYY test. After the aging test, the surface roughness (SR2) and colour parameters of the samples were measured again. The colour change (ΔE) and the TP CIEDE 2000 colour formula were calculated for each group. The Mann-Whitney U test (Bonferroni correction) was used to compare the data obtained within the groups; the Kruskal-Wallis test was used for inter-group comparisons, and the Wilcoxon test was used for repeated measurements. The relationship between surface roughness, colour change, and TP in each group was statistically analysed using the Spearman correlation test. The study found that surface roughness values obtained from SR1 and SR2 measurements generally showed significant differences among the single-shade resin composites tested (p<0.05). Furthermore, it was determined that the surface roughness values obtained from each of the tested single-shade resin composite groups also differed between the polishing groups (p<0.05). The AAA application was found to have different effects on each of the tested single-shade resin composites and each of the polishing groups. The ΔE values obtained for colour change were also found to differ between the tested single-shade resin composite groups and the polishing groups (p<0.05). In all polishing groups, the lowest ΔE values were obtained with CDO, while the highest were generally obtained with ZC. The highest ΔE values in the nano-hybrid resin composite groups (AFX and CDO) were obtained from the Clearfil Twist Dia, micro-hybrid resin composite, EU, and supra nano-filled resin composite groups, while in the OM groups, they were obtained from the groups polished with Pogo. It was determined that the TP values obtained from TP1 and TP2 measurements showed significant differences between both the tested single-shade resin composite groups and the polishing groups (p< 0.05). In both TP1 and TP2 measurements, the highest TP values in all polishing groups were obtained with OM. In the micro-hybrid single-shade resin composite groups (EU and ZC), the highest TP values were obtained from the groups polished with Clearfil Twist Dia. After AAA, a decrease in TP value was observed in some test groups, while an increase was observed in others. Within the scope of this study, it can be emphasized that the structural properties of single-color resin composites tested for surface roughness, color change, and TP properties, as well as the polishing systems used and the effect of aging, were evaluated.