Yönetici hemşirelerin tükenmişlik durumlarının astları tarafından değerlendirilmesi: Karma yöntem çalışması
Evaluation of burnout status of manager nurses by their subordinates: A mixed method study
  1. Tez No: 971074
  2. Yazar: KIYMET KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Karma Yöntem, Sorumlu Hemşire, Tükenmişlik, Yönetici Tükenmişliği, Burnout, Charge Nurse, Manager Burnout, Mixed Method, Nurse
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması yönetici hemşirelerin yaşadıkları tükenmişlik durumlarının astları tarafından değerlendirilmesi amacıyla karma yöntemle gerçekleştirilmiştir. Çalışma Balıkesir il sınırları içinde faaliyet gösteren 3 hastanede görev yapan sorumlu hemşireler ile yönettikleri hemşireler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel aşamasında sorumlu hemşirelerin tükenmişlik durumları Tükenmişlik Ölçeği Kısa Form ile değerlendirilmiş, nitel aşamada ise tükenmişlik düzeyi yüksek olan 31 sorumlu hemşirenin yönettiği 28 hemşire ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak derinlemesine bireysel görüşmeler yapılmıştır. Çalışma için etik onay ve kurum izinleri alınmış olup veriler yüz yüze toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans ve yüzde dağılımı, tanımlayıcı istatistikler ile MAXQDA programı ile içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda sorumlu hemşirelerin yarıya yakınının tükenmişlik düzeyinin yüksek olduğu; hemşirelerin görüşlerinin“tükenmişliğin değerlendirilmesi”,“sorumlu hemşire tükenmişliğinin etkileri”ve“sorumlu hemşire tükenmişliğini önlemeye yönelik öneriler”olmak üzere 3 ana tema altında toplandığı, hemşirelere göre tükenmişliği hem hemşirelerin kendilerinin hem de sorumlu hemşirelerin yaşadığı; sorumlu hemşirelerin yaşadığı tükenmişliğin bireysel olarak kendilerine, astlarına, bakım verilen hastalara ve çalışılan kuruma çeşitli olumsuz etkileri olduğuna yönelik görüş bildirdikleri görülmüştür. Ayrıca hemşirelerin, sorumlu hemşirelerin tükenmişliğini önlemek için örgütsel düzenlemelerin yapılmasına, psikososyal destek ve iletişimin iyileştirilmesi ile bireysel ve profesyonel gelişimin sağlanmasına yönelik önerilerde bulundukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis was conducted using a mixed method to assess the burnout experienced by manager nurses by their subordinates. The study was conducted with charge nurses and the nurses they manage at three hospitals within the province of Balıkesir. In the quantitative phase of the study, the burnout levels of the charge nurses were assessed using the Short Form Burnout Scale. In the qualitative phase, in-depth individual interviews were conducted using a semi-structured interview form with 28 nurses managed by 31 charge nurses with high burnout levels. Ethical approval and institutional permissions were obtained for the study and data were collected face to face. Data were analyzed using frequency and percentage distribution, descriptive statistics, and content analysis using the MAXQDA program. The study revealed that nearly half of the charge nurses had high burnout levels; The nurses' opinions were grouped under three main themes:“evaluation of burnout”,“effects of charge nurse burnout”and“recommendations for preventing charge nurse burnout.”According to the nurses, burnout is experienced by both the nurses themselves and the charge nurses themselves. They stated that the burnout experienced by charge nurses has various negative effects on themselves, their subordinates, the patients they care for, and the institution they work in. Furthermore, it was determined that the nurses made recommendations for organizational arrangements to prevent burnout in charge nurses, improving psychosocial support and communication, and ensuring individual and professional development.