Kullanılmayan tarihi endüstri yapılarına loft yaklaşımıyla yeniden değer kazandırılması: Konya'da bir kiremit fabrikası örneği
Revitalization of unused historical industrial buildings with a loft approach: The case of a tile factory in Konya
- Tez No: 971076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN SAMET AŞIKKUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: İç mekan tasarımı, Interior design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekansal Planlama ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı loft kavramının konu ile ilgili literatürden faydalanarak açıklanması ve bu bağlamda Konya kent merkezinde 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde ki kullanılmayan eski kiremit fabrikasının üretim ve servis bölümünün gerçek loft kavramı doğrultusunda konut ve sergi alanı olarak tasarlanmasına dayalı tasarım önerilerinin sunulmasıdır. Çalışmanın ana materyalini Konya kent merkezindeki 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde atıl durumda bulunan Uzman Kiremit Fabrikası oluşturmaktadır. Asıl işlevi kiremit üretim fabrikası olan, yeniden işlevlendirme ile loft bir konut ve sergi alanı olarak kurgulanan bu yapı hem şehrin merkezinde olması hem de tam anlamıyla bir loft daire oluşturabilecek potansiyele sahip olması sebebiyle dönüşüm için uygun görülmüştür. Mevcut yapının kendine has yapısal ve mekânsal özellikleri dikkatle korunarak, yeni ile eski arasında bağlantı kurmak ve tarihi yapıyı yeniden şehrin yaşayan bir parçası haline getirmek hedeflenmiştir. Bu sayede yapının tarihsel ve kültürel devamlılığını sürdürebilmesine imkan sağlanacaktır. Aynı zamanda atıl durumdaki bu yapının tekrar kullanıma sunulması atıl durumdaki endüstriyel yapı stoğunu değerlendirmek açısından da önem taşımaktadır. Dolayısıyla bu endüstri yapısının yeniden işlevlendirilmesi, sıfırdan yapılacak bir binanın inşasına göre daha az maliyet ve daha az enerji kullanımı sağlaması hem de çevrelerinin gelişmesine imkan sunabileceği için yapının dönüşümünün bulunduğu kente hem maddi hem de manevi anlamda katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explain the concept of loft by drawing on relevant literature and, in this context, to present design proposals based on the design of the unused old tile factory in the 1st Organized Industrial Zone in the city center of Konya as a residential and exhibition space in line with the true concept of loft. The main material of the study is the Uzman Tile Factory, which is currently unused in the 1st Organized Industrial Zone in the city center of Konya. This structure, which originally served as a tile production factory and is now being reimagined as a loft-style residential and exhibition space through repurposing, was deemed suitable for transformation due to its central location in the city and its potential to fully realize the concept of a loft apartment. The aim is to carefully preserve the unique structural and spatial characteristics of the existing building, establish a connection between the new and the old, and reintegrate the historic structure into the living fabric of the city. This will enable the building to maintain its historical and cultural continuity. Additionally, reintroducing this abandoned structure into use is significant in terms of evaluating the stock of abandoned industrial buildings. Therefore, the re-functionalization of this industrial structure is expected to contribute both materially and spiritually to the city where the transformation takes place, as it will provide lower costs and energy consumption compared to constructing a new building from scratch, while also offering opportunities for the development of its surroundings.