Traneksamik asit kullanımının jinekoljik ve onkolojik vakalarda kanama miktarı ve transfüzyon ihtiyacına etkisi
Effect of tranaxamic acid use on the amount of bleeding and need for transfusion in gynecological and oncological cases
  1. Tez No: 971122
  2. Yazar: BURAK AKAGÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÖZÜKÜÇÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Traneksamik asit, postoperatif transfüzyon, jinekolojik operasyon, Tranexamic acid, postoperative transfusion, gynecological surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Traneksamik asit (TXA), fibrinolizi inhibe ederek cerrahi kanamayı azaltan bir antifibrinolitik ajandır. Bu çalışmada, jinekolojik ve jinekolojik onkolojik cerrahilerde intraoperatif TXA kullanımının kanama miktarı, ameliyat süresi ve postoperatif transfüzyon ihtiyacı üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde, Ocak 2020 – Mayıs 2025 tarihleri arasında opere edilen 906 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastalar, uygulanan cerrahiye göre myomektomi, histerektomi ve jinekolojik onkoloji cerrahisi olmak üzere üç ana gruba ayrıldı; her grup kendi içinde TXA alan ve almayan alt gruplara bölündü. Preoperatif ve postoperatif hematolojik parametreler, operasyon süresi ve transfüzyon gereksinimi istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: TXA alan (n=346) ve almayan (n=560) olgular arasında yaş, obstetrik öykü ve komorbidite açısından fark bulunmadı (p>0,05). Cerrahi türleri bakımından da gruplar benzerdi (p>0,05).Kan transfüzyonu oranı TXA alanlarda %10,7, almayanlarda %9,3 olup istatistiksel fark saptanmadı (p=0,489).Hemoglobin ve hematokrit düzeyleri postoperatif dönemde her iki grupta da anlamlı olarak azaldı (p<0,001),ancak TXA kullanılan olgularda düşüş oranı nispeten daha sınırlıydı.Lökosit değerlerinde her iki grupta da anlamlı artış gözlendi (p<0,001).Cerrahi yaklaşım açısından TXA uygulaması daha sık laparoskopik olgularda tercih edildi (p=0,002). Sonuç: Bu retrospektif analizde, TXA kullanımının transfüzyon gereksinimi üzerine anlamlı etkisi saptanmamakla birlikte, hemoglobin düşüşünü azaltma yönünde eğilim gösterdiği ve güvenli olduğu belirlenmiştir. TXA, özellikle uzun süren veya yüksek kanama riski taşıyan jinekolojik ve onkolojik cerrahilerde hemostatik destek olarak değerlendirilebilir. Prospektif randomize çalışmalarla bu etkinin daha güçlü düzeyde kanıtlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Tranexamic acid (TXA) is an antifibrinolytic agent that reduces surgical bleeding by inhibiting fibrinolysis. This study aimed to evaluate the effects of intraoperative TXA administration on blood loss, operative time, and postoperative transfusion requirements in gynecological and gynecologic-oncologic surgeries. Materials and Methods: The medical records of 906 patients who underwent surgery at the Department of Obstetrics and Gynecology, Ankara Training and Research Hospital, between January 2020 and May 2025, were retrospectively reviewed. The patients were divided into three main groups according to the type of surgery: myomectomy, hysterectomy, and gynecologic oncology procedures. Each group was further subdivided into subgroups according to whether TXA was administered intraoperatively. Preoperative and postoperative hematologic parameters, operation duration, transfusion requirements were statistically compared between the groups. Results: There were no significant differences between patients who received TXA (n=346) and those who did not (n=560) in terms of age, obstetric history, or comorbidities (p>0.05). The distribution of surgical types was also similar between groups (p>0.05). The rate of blood transfusion was 10.7% in the TXA group and 9.3% in the non-TXA group, with no statistically significant difference (p=0.489). Postoperative hemoglobin and hematocrit levels decreased significantly in both groups (p<0.001), although the decline was relatively less pronounced in patients who received TXA. A significant postoperative increase in leukocyte count was observed in both groups (p<0.001). TXA administration was more commonly associated with laparoscopic procedures (p=0.002). Conclusion: In this retrospective analysis, intraoperative use of TXA did not significantly affect the need for blood transfusion but tended to reduce postoperative hemoglobin decline and was found to be safe. TXA may be considered as a hemostatic adjunct, particularly in lengthy or high-risk gynecologic and oncologic surgeries. Further prospective randomized studies are warranted to confirm these findings.