Sanal gerçeklik destekli çizgi romanların biçimsel özellikleri ve anlatısal dönüşümü üzerine bir inceleme
A study on the formal characteristics and narrative transformation of virtual reality-supported comic books
  1. Tez No: 971231
  2. Yazar: ALARA ÇİVİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN TOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Bilim ve Teknoloji, Fine Arts, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatı, Etkileşim tasarımı, Sanal gerçeklik, Yeni medya, Çizgi romanlar, Narrative, Interaction design, Virtual reality, New media, Comic strips
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Dijital teknolojilerin gelişimiyle birlikte anlatı biçimleri de dönüşüme uğramış, çizgi romanlar bu dönüşümden etkilenerek yeni medya ortamlarında varlık göstermeye başlamıştır. Çizgi romanın farklı dijital mecralara uyumlanmasıyla ses, animasyon, etkileşim vb. unsurlar bu medyumun bir parçası haline gelmiştir. Fakat bu durum basılı çizgi romanların kendine has yapısını değiştirmiş ve genişletmiştir. Bu teknolojilerin getirdiği etkileşimli okuma deneyimleri, okuyucuları aktif katılımcılara dönüştürerek fiziksel dünya ile dijital dünyayı birleştirmektedir. Dolayısıyla, sanal gerçeklik (VR) teknolojisinin sağladığı sürükleyici deneyim, çizgi romanın mekân, zaman ve panel yapısını yeniden tanımlama gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu durum çizgi romanın ne olduğu ve sınırlarının nerede başlayıp nerede bittiğine dair tartışmaları gündeme getirmiştir. Yapılan literatür çalışmasında sanal gerçeklik destekli çizgi romanlar alanında geliştirilen içeriklerin ve yapılan bilimsel araştırmaların bu sorulara cevap vermek için yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Bu tez çalışması, sanal gerçeklik destekli çizgi romanların biçimsel ve anlatısal yapılarının analizini ve ulaşılan bulgular sonucunda medyumun yapısal sınırlarının VR ortamında korunabilmesi için bazı yapısal ve tasarımsal önerileri içermektedir. Analiz, mekânsal anlatım, görsel temsil, sinematik anlatım ve görsel efektler, animasyon, etkileşim tasarımı ve ses tasarımı unsurlarının Bunker Man, Out of the Cave ve The Remedy isimli sanal gerçeklik destekli çizgi romanlar üzerindeki etkilerini kapsamaktadır. Alan taraması sürecinde ortaya konulan hipotezlerin önemli bir bölümü, elde edilen bulgular doğrultusunda desteklenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda çizgi romanın yapısal sınırlarının VR ortamında korunabilmesi için bazı temel faktörlerin belirleyici olduğu görülmüştür: Paneller arası ardışıklığın mekânsal organizasyonu, okurun özgür deneyimine izin veren bir anlatı kurgusu, görsel dilin çizgi romana özgü stilize grafik anlatımla sınırlandırılması ve animasyon, sinematik anlatım ve görsel efektler gibi unsurların kullanımında ölçülülüğün gözetilmesi.
Özet (Çeviri)
With the development of digital technologies, narrative forms have also undergone a transformation, and comic books have been affected by this transformation and have begun to appear in new media environments. With the adaptation of comic books to different digital media, elements such as sound, animation, and interaction have become part of this medium. However, this situation has changed and expanded the unique structure of printed comic books. The interactive reading experiences brought about by these technologies transform readers into active participants, merging the physical world with the digital world. Therefore, the immersive experience provided by virtual reality (VR) technology necessitates a redefinition of the comic book's spatial, temporal, and panel structure. This situation has brought discussions about what comics are and where their boundaries begin and end to the forefront. In the literature review, it was determined that the content developed and scientific research conducted in the field of virtual reality-supported comics are insufficient to answer these questions. This thesis analyzes the formal and narrative structures of virtual reality-supported comics and based on the findings, proposes some structural and design recommendations to preserve the medium's structural boundaries in the VR environment. The analysis covers the effects of spatial narration, visual representation, cinematic narration and visual effects, animation, interaction design, and sound design elements on the virtual reality-supported comic books Bunker Man, Out of the Cave, and The Remedy. A significant portion of the hypotheses put forward during the field research process were supported by the findings. The study revealed that certain fundamental factors are decisive in preserving the structural boundaries of comics in VR environments: The spatial organization of the sequence between panels, a narrative structure that allows the reader freedom of experience, limiting the visual language to the stylized graphic narrative specific to comics, and exercising restraint in the use of elementssuch as animation, cinematic narrative, and visual effects.