HPV negatif ve pozitif oral kanserlerde Galektin-3 immünekspresyonun klinokopatolojik parametrelerle ilişkisi ve prognostik rolü
Relationship of Galectin-3 immunexpression with clinicopathological parameters and its prognostic role in HPV-negative and positive oral cancers
- Tez No: 971284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÖNDÜ NERGİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Galektin-3, HPV, immünohistokimya, oral skuamöz hüc-reli karsinom, p16, Galectin-3, HPV, immunohistochemistry, oral squamous cell car-cinoma, p16
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada oral kanserlerde Galektin-3 ekspresyonunun HPV duru-mu ve klinikopatolojik parametrelerle ilişkisini incelemek ve Galektin-3'ün prognostik bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, 2022–2025 tarihleri arasında tanı almış top-lam 66 oral skuamöz hücreli karsinom olgusu (41 rezeksiyon materyali, 25 biyopsi materyali) dahil edilmiştir. Galektin-3 ekspresyonu, immünohistokimyasal yöntemle değerlendirilmiş; %5 ve üzeri sitoplazmik boyanma gösterenler pozitif kabul edilmiş-tir. Boyanma şiddeti negatif, zayıf, orta ve kuvvetli olarak sınıflandırılmıştır. Galek-tin-3 pozitifliği/negatifliği, Galektin-3 boyanma şiddeti ve Galektin-3 negatif+zayıf pozitif/orta+kuvvetli pozitif boyanma şiddeti grupları ile klinikopatolojik parametre-lerle karşılaştırılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Toplam 66 olgu birlikte değerlendirildiğinde Galektin-3 pozitifli-ği/negatifliği ile tümör lokalizasyonu arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,02). Rezeksiyon materyallerinde Galektin-3 negatif+zayıf pozitif/orta+kuvvetli pozitif boyanma şiddeti grupları ile yaş (p=0,03) ayrıca en kötü invazyon paterni (p=0,02) ve tümör tomurcuklanması (p<0,05) gibi invaziv parametrelerle arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca invazyon derinliği Galektin-3 pozi-tif olgularda, negatiflere göre ve Galektin-3 orta+kuvvetli pozitif olanlarda, Galektin-3 negatif+zayıf pozitif olanlara göre daha yüksek bulunmuştur; ancak bu fark istatis-tiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Ancak biyopsi ve rezeksiyon materyallerinde Galektin-3 ekspresyonu ile HPV durumu, cinsiyet, tümör boyutu, histolojik tanı, his-tolojik derece, tümöre karşı lenfositik yanıt, tümör-stroma oranı, perinöral invazyon, lenfovasküler invazyon, lenf nodu metastazı ve evre parametreleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmamız, Galektin-3'ün oral skuamöz hücreli karsinomda invazyon ve agresif biyolojik davranışla ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu bulgular, Galektin-3'ün klinik değerlendirmelerde prognostik bir belirteç ve gelecekte terapötik hedef olabilecek potansiyel bir molekül olduğunu düşündürmektedir ancak daha geniş ör-neklemli, çok merkezli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the relationship between Galectin-3 expression and HPV status as well as clinicopathological parameters in oral squamous cell carcinoma (OSCC), and to evaluate the potential use of galectin-3 as a prognostic biomarker. Materials and Methods: A total of 66 OSCC cases diagnosed between 2022 and 2025 (41 resection and 25 biopsy specimens) were included in the study. Galec-tin-3 expression was evaluated immunohistochemically, and cases showing cytoplas-mic staining in ≥5% of tumor cells were considered positive. The staining intensity was classified as negative, weak, moderate, or strong. Galectin-3 positivity/negativity and staining intensity (negative+weak vs. moderate+strong) were compared with clinicopathological parameters and analyzed statistically. Results: When all cases were evaluated together, a statistically significant re-lationship was observed between Galectin-3 positivity and tumor localization (p=0.02). In resection specimens, Galectin-3 staining intensity groups were signifi-cantly associated with age (p=0.03), worst pattern of invasion (p=0.02), and tumor budding (p<0.05). The depth of invasion was higher in Galectin-3–positive cases than in negative ones, and higher in moderate+strongly positive cases than in negati-ve+weakly positive cases; however, these differences were not statistically significant (p>0.05). No significant associations were found between Galectin-3 expression and HPV status, sex, tumor size, histopathological diagnosis, histological grade, lymp-hocytic host response, tumor–stroma ratio, perineural invasion, lymphovascular inva-sion, lymph node metastasis, or stage in either biopsy or resection materials (p>0.05). Conclusion: Our findings suggest that Galectin-3 is associated with invasion and aggressive biolgical behavior in OSCC. These results indicate that Galectin-3 may serve as a potential prognostic biomarker and therapeutic target in clinical practi-ce. However, further large-scale, multicenter, prospective studies are required to vali-date these findings.