Hemşirelik öğrencilerinde öyküsel grup danışmanlığının psikolojik dayanıklılık düzeyine etkisi
The effect of narrative group counseling on psychological resilience level among nursing students
- Tez No: 971386
- Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN AYAZ ALKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik araştırmaları, Psikolojik dayanıklılık, Öğrenciler-hemşirelik, Nursing research, Hardiness on psychological, Students-nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, hemşirelik öğrencilerinde öyküsel grup danışmanlığının psikolojik dayanıklılık düzeyine etkisini belirlemek amacıyla tek kör, paralel grup randomize kontrollü deneysel tasarım ile yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu bir kamu üniversitesinde öğrenim gören 68 hemşirelik öğrencisinden oluşmuştur. Araştırma 56 öğrenci (girişim: 27, kontrol: 29) ile tamamlanmıştır. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu ve Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada girişim grubuna sekiz oturumdan oluşan öyküsel grup danışmanlığı uygulanmıştır. Öyküsel grup danışmanlığı oturumları haftada bir kez yapılmıştır. Kontrol grubuna körleme için dört hafta stresle baş etme eğitimi verilmiştir. Her iki gruba girişim öncesi (ön test), öyküsel grup danışmanlığı sonunda (son test), üç ay (ilk izlem) ve altı ay sonra (ikinci izlem) veri toplama araçları uygulanmıştır. Veriler ki-kare testi, iki yönlü karma desenli ANOVA ile birlikte Bonferroni çoklu karşılaştırma testi kullanılarak analiz edilmiştir. Girişim ve kontrol grupları arasında psikolojik dayanıklılık ön test ortalama puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Öyküsel grup danışmanlığı sonrası girişim grubunun son test, ilk izlem (3. ay), son izlem (6. ay) psikolojik dayanıklılık ortalama puanlarının kontrol grubuna göre anlamlı şekilde arttığı (p<0,001) ve girişimin geniş etki büyüklüğüne (F= 14,618; η2= 0,213) sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda öyküsel grup danışmanlığının psikolojik dayanıklılığı arttırmada etkili olduğu belirlenmiştir. Öyküsel grup danışmanlığı programının hemşirelik öğrencilerinde psikolojik dayanıklılığı geliştirmek için uygulanması ve yaygınlaştırılması önerilmektedir. Araştırma ClinicalTrials.gov'da kaydedilmiştir (NCT06139068).
Özet (Çeviri)
The study was conducted as a single-blind, parallel-group randomized controlled trial to measure the effect of narrative group counseling on psychological resilience level among nursing students. Study group consisted of 68 nursing students at a public university. The study was completed with 56 students (intervention: 27, control: 29). Descriptive Information Form and Psychological Resilience Scale for Adults were used to collect the data. In the study, the intervention group was given eight sessions of narrative group counseling. Narrative group counseling sessions were concuted once a week. A four-week stress management training program was provided to the control group to ensure blinding. Data collection tools were given to both groups before the intervention (pre-test), at the end of narrative group counseling session (post-test), and third (first follow-up) and sixth (second follow-up) months. Chi-square test, two-way mixed design ANOVA with Bonferroni test were used to analyze the data. There was no statistically significant difference between the intervention and control groups regarding psychological resilience, as indicated by the pre-test mean scores (p>0,05). It was determined that after narrative group counseling, the post-test, first follow-up (3rd month) and second follow-up (6th month) psychological resilience mean scores of the intervention group increased significantly compared to the control group (p<0,001) and the intervention had a large effect size (F= 14,618; η2= 0,213). The study concluded that narrative group counseling was effective in increasing psychological resilience among nursing students. It is recommended that the narrative group counseling program be implemented and disseminated to foster psychological resilience in nursing students. The study was registered with ClinicalTrials.gov (NCT06139068).