Acil sezaryen olgularında serum fizyolojik ile batın içi yıkamanın postoperatif; laboratuvar ve klinik etkileri
The postoperative laboratory and clinical effects of intra-abdominal irrigation with normal saline in emergency cesarean sections
  1. Tez No: 971388
  2. Yazar: ALİ BERK DOĞRAMACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Acil sezaryen, irrigasyon, serum fizyolojik, postoperatif iyileşme, ağrı, gastrointestinal fonksiyon, Cesarean section, saline irrigation, postoperative recovery, gastrointestinal function, pain management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil endikasyonlarla gerçekleştirilen sezaryen operasyonlarında intraoperatif dönemde batın içi serum fizyolojik (SF) ile yapılmış olan irrigasyonun postoperatif laboratuvar parametreleri, gastrointestinal sistem fonksiyonları ve ağrı düzeyleri üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Obstetri pratiğinde irrigasyonun postoperatif iyileşmeye katkısı tartışmalı olup, bu çalışmada uygulamanın olası klinik etkilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif tanımlayıcı çalışma, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 2022–2025 yılları arasında acil endikasyonla sezaryen operasyonu geçiren toplam 294 olgu üzerinde yürütülmüştür. Olgular, intraoperatif dönemde 500 cc serum fizyolojik ile batın içi irrigasyon uygulanan (n=98) ve irrigasyon uygulanmayan kontrol grubu (n=196) olarak ikiye ayrılmıştır. Gruplar yaş, vücut kitle indeksi, gravida, parite, gebelik haftası ve sezaryen endikasyonları açısından homojen bulunmuştur (p>0.05). Postoperatif hemoglobin (Hb), hematokrit (Htc), beyaz küre (WBC) düzeyleri, gastrointestinal fonksiyonların geri dönüşü (ilk gaz ve gaita zamanı), bulantı-kusma semptomlarının varlığı, antiemetik gereksinimi ve postoperatif ağrı skorları değerlendirilmiştir. Veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiş, p<0.05 anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Bulgular: İki grup arasında postoperatif Hb, Htc ve WBC düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Bulantı, kusma ve antiemetik gereksinimi oranları da benzer bulunmuştur (p>0.05). Gastrointestinal sistem fonksiyonlarının değerlendirilmesinde, gaz çıkarma süresinin irrigasyon yapılan grupta anlamlı olarak daha uzun olduğu belirlenmiştir (12.89 ± 9.01 saat vs. 10.85 ± 8.16 saat, p=0.015). Defekasyon zamanı açısından fark saptanmamıştır (p>0.05). Ağrı değerlendirmesinde, 1. postoperatif gün istirahat ağrısı irrigasyon yapılan grupta anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0.016), diğer zamanlardaki VAS skorları açısından ise fark izlenmemiştir. xi Sonuç: Acil sezaryen olgularında batın içi serum fizyolojik irrigasyonu, postoperatif hematolojik parametreler ve gastrointestinal komplikasyonlar açısından anlamlı bir fayda sağlamamıştır. Aksine, gaz çıkarma süresini uzatması ve postoperatif ilk gün istirahat ağrısını artırması nedeniyle erken iyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, intraoperatif irrigasyonun rutin uygulamalarda dikkatli ve seçici biçimde kullanılması önerilir. Bulguların doğrulanması için prospektif ve geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of intraoperative peritoneal irrigation with 500 mL of normal saline on postoperative laboratory parameters, gastrointestinal function, and pain levels in patients undergoing emergency cesarean section. The role of intra-abdominal irrigation in obstetric surgery remains controversial; therefore, this study sought to clarify its potential clinical impact on postoperative recovery. Materials and Methods: This retrospective descriptive study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, between 2022 and 2025. A total of 294 patients who underwent emergency cesarean section were included. Patients were divided into two groups: those who received intraoperative irrigation with 500 mL of normal saline (n = 98) and those who did not (control group, n = 196). The groups were comparable in terms of age, body mass index, gravida, parity, gestational age, and indications for cesarean delivery (p > 0.05). Postoperative hemoglobin (Hb), hematocrit (Hct), and white blood cell (WBC) levels, time to first flatus and defecation, presence of nausea or vomiting, need for antiemetic therapy, and pain scores were evaluated. Statistical analysis was performed using appropriate methods, with a significance threshold of p < 0.05. Results: No significant differences were found between the groups regarding postoperative Hb, Hct, or WBC levels (p > 0.05). Rates of nausea, vomiting, and antiemetic requirement were also similar (p > 0.05). Gastrointestinal recovery analysis revealed that the mean time to first flatus was significantly longer in the irrigation group compared with the control group (12.89 ± 9.01 hours vs. 10.85 ± 8.16 hours, p = 0.015). No difference was observed in defecation time (p > 0.05). Pain evaluation showed that first postoperative day resting pain scores were significantly higher in the irrigation group (p = 0.016), whereas no differences were found in other time points. Conclusion: In emergency cesarean cases, intraoperative peritoneal irrigation with normal saline did not provide any significant benefit regarding postoperative xiii hematological parameters or gastrointestinal recovery. Conversely, it was associated with a longer time to first flatus and higher early postoperative pain scores, suggesting a potentially adverse effect on early recovery. Therefore, intraoperative irrigation should be applied cautiously and selectively. Further prospective, large-scale studies are warranted to confirm these findings.