Isparta organize sanayi bölgesinin sürdürülebilirlik açısından incelenmesi ve yeşil organize sanayi bölgesi için model önerisinin geliştirilmesi
Examination of Isparta organized industrial zone in terms of sustainability and development of a model proposal for a green organized industrial zone
  1. Tez No: 971407
  2. Yazar: ERTUĞRUL YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZGÜ YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık yönetimi, Waste management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'deki organize sanayi bölgelerinin (OSB'lerinin) sürdürülebilirlik perspektifiyle ele alınması gerekliliğinden hareketle, Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi (ISDOSB) özelinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın temel amacı; ISDOSB'nin mevcut çevresel yönetim uygulamalarını analiz ederek, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde sıfır atık politikalarının uygulanabilirliğini değerlendirmek, endüstriyel simbiyoz olanaklarını ortaya koymak ve nihayetinde bölge için örnek bir yeşil OSB modeli geliştirmektir. Araştırma dört ana iş paketi (İP) kapsamında yapılandırılmıştır. İlk olarak, birinci İP kapsamında, tesislerin sektörel yapısı ve çevresel performans verileri analiz edilerek, birim ürün başına spesifik kaynak tüketim değerleri Mevcut En İyi Teknik Referans (BREF) dokümanlarında yer alan spesifik değerler ile kıyaslanmıştır. Ardından, ikinci İP'de, OSB genelindeki atık ve yan ürün akışları incelenerek endüstriyel simbiyoz potansiyeli tespit edilmiştir. Üçüncü İP'de, yeşil dönüşümün önündeki finansal, kurumsal ve mevzuatsal engeller, tesis yöneticileriyle yapılan görüşmeler ve anketler aracılığıyla değerlendirilmiştir. Son olarak, dördüncü İP'de ise, tüm bu bulgulara dayanarak ISDOSB için uygulanabilir bir Yeşil OSB model önerisi sunulmuştur. Araştırma bulgularına göre, özellikle mermer ve tekstil sektörlerinde yer alan tesislerin enerji ve su tüketim değerlerinin BREF referans değerlerinin üst sınırına yakın olduğu ve önemli bir çevresel iyileştirme potansiyeli taşıdığı tespit edilmiştir. OSB genelinde %9 oranında bir endüstriyel simbiyoz potansiyeli belirlenmiş olmasına rağmen, bu potansiyelin henüz yeterince değerlendirilemediği görülmüştür. Yeşil dönüşümün önündeki en büyük engellerin ise tesis yöneticilerinin belirttiği gibi yüksek yatırım maliyetleri ve mevcut teşviklerin yetersizliği olduğu sonucuna varılmıştır. Yapılan ekonomik analizler, tesis yöneticilerinin %68'inin yatırım maliyetlerini, %74'ünün ise teşvikleri yetersiz bulduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, ISDOSB'nin mevcut durumunun, kurumsal yönetim, planlama süreçleri ve performans raporlaması gibi temel Yeşil OSB kriterlerine tam uyum sağlamadığı belirlenmiştir. Bu bulgular, OSB'nin yeşil dönüşümünün yalnızca tesis bazlı teknik iyileştirmelerle sınırlı kalmaması, aynı zamanda kurumsal ve finansal engelleri aşacak bütüncül bir strateji gerektirdiğini göstermektedir. Bu sonuçlar ışığında geliştirilen model, ISDOSB'nin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşması için yol gösterici bir çerçeve sunmakta ve bölgenin ekonomik rekabet gücünü artırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted with a focus on the Isparta Süleyman Demirel Organized Industrial Zone (ISDOSB), stemming from the necessity of addressing Turkey's organized industrial zones (OIZs) from a sustainability perspective. The main objective of the study is to analyze the current environmental management practices of ISDOSB, evaluate the applicability of zero-waste policies within the framework of sustainable development principles, reveal industrial symbiosis opportunities, and ultimately develop an exemplary green OIZ model for the region. The research was structured into four main work packages (WPs). First, within the scope of the first WP, the sectoral structure and environmental performance data of the facilities were analyzed, and specific resource consumption values per unit product were compared with the specific values in the Best Available Techniques Reference (BREF) documents. Next, in the second WP, industrial symbiosis potential was determined by examining the waste and byproduct streams throughout the OIZ. In the third WP, financial, corporate, and regulatory barriers to the green transformation were evaluated through interviews and surveys conducted with facility managers. Finally, in the fourth WP, a feasible Green OIZ model proposal was presented for ISDOSB, based on all these findings. According to the research findings, it was determined that the energy and water consumption values of the facilities, particularly in the marble and textile sectors, were close to the upper limits of the BREF reference values, indicating a significant potential for environmental improvement. Although an industrial symbiosis potential of 9% was identified throughout the OIZ, it was observed that this potential has not yet been adequately utilized. It was concluded that the biggest barriers to the green transformation are high investment costs and the inadequacy of existing incentives, as stated by facility managers. The economic analyses conducted reveal that 68% of facility managers find the investment costs too high, while 74% consider the incentives insufficient. Furthermore, it was determined that ISDOSB's current situation does not fully comply with fundamental Green OIZ criteria such as corporate governance, planning processes, and performance reporting. These findings demonstrate that the green transformation of the OIZ should not be limited to facility-based technical improvements but also requires a holistic strategy to overcome corporate and financial barriers. The model developed in light of these results aims to provide a guiding framework for ISDOSB to achieve its sustainability goals and enhance the region's economic competitiveness.