Hemşirelerde Mesleki İtibar Yönetimi Ölçeği'nin geliştirilmesi ve psikometrik açıdan test edilmesi
Development and psychometric testing of the Professional Reputation Management Scale for nurses
- Tez No: 971408
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Mesleki itibar, Yönetici hemşireler, Occupational prestige, Nurse administrators
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada hemşirelerde mesleki itibar yönetimine dair geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmek amaçlanmıştır. Hemşirelerde mesleki itibar yönetimi ölçeği geliştirme süreci keşfedici sıralı karma desen üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda ilk olarak nitel görüşmeler yapılmış ve veriler toplanmıştır. Toplanan verilerin analizleriyle madde havuzu oluşturularak taslak ölçek geliştirilmiştir. Taslak ölçek Türkiye'de yataklı tedavi kurumlarında çalışan 734 hemşire örneklemi ile oluşturulmuştur. Kapsam geçerliliği açısından uzman görüşü alınmış ve kapsam geçerlilik indeksi 0,87 olarak hesaplanmıştır. Veriler değerlendirildikten sonra ölçek madde toplam puan korelasyon değerlerinin 0, 389 ve 0, 850 arasında bulunmuş; KMO katsayısı değeri 0,949 ve Bartlett testi sonuçlarının istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Yapılan faktör analizine göre faktör yükleri 0,337 ile 0,979 arasında ve ölçek 42 madde beş alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin uyum iyiliği değerlerinin (χ2/sd= 1,44, GFI=0,85, AGFI=0,83, CFI=0,91, RMSEA=0,04, RMR=0,04) kabul edilebilir uyum indekslerini sağladığı görülmekte iken GFI ve AGFI uyum indekslerinin düşük kaldığı görülmektedir. Ölçeğin Cronbach alpha güvenilirlik katsayısı 0,942 olarak belirlenmiştir. Test-tekrar test analizinde yapılan Pearson testi sonucuna göre verilen cevaplar arasında yüksek ilişkiler bulunmaktadır (p>0,05). Hemşirelerde mesleki itibar yönetimine dair geliştirilen ölçeğin yapılan analizler sonucunda geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to develop a valid and reliable measurement tool for professional reputation management among nurses. The process of developing the professional reputation management scale for nurses was conducted using an exploratory sequential mixed design. Accordingly, qualitative interviews were first conducted and data were collected. A draft scale was developed by analysing the collected data and creating an item pool. The draft scale was developed with a sample of 734 nurses working in inpatient treatment institutions in Türkiye. Expert opinion was obtained regarding content validity, and the content validity index was calculated as 0.87.After evaluating the data, the scale item total score correlation values were found to be between 0.389 and 0.850; the KMO coefficient value was 0.949, and the Bartlett test results were found to be statistically significant. According to the factor analysis, the factor loadings ranged from 0.337 to 0.979, and the scale consists of 42 items across 5 sub-dimensions. The scale's goodness-of-fit values (χ2/df = 1.44, GFI = 0.85, AGFI = 0.83, CFI = 0.91, RMSEA = 0.04, RMR = 0.04) were found to provide acceptable fit indices, although the GFI and AGFI fit indices were low. The Cronbach's alpha reliability coefficient of the scale was determined to be 0.942. According to the Pearson test result in the test-retest analysis, there are high correlations between the responses given (p>0.05). The analysis of the scale developed for professional reputation management among nurses revealed that it is a valid and reliable measurement tool.