Bilişsel yük kuramına göre tasarlanmış simülasyona dayalı eğitim programının ilaç uygulama yeterliliğine etkisi
The effect of simulation-based training program designed to cognitive load theory on medication administration competency
  1. Tez No: 971409
  2. Yazar: HİLAL YILDIZ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA UĞUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel yük teorisi, Cognitive load theory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin ilaç uygulama yeterliliğinin geliştirilmesinde bilişsel yük kuramına göre tasarlanmış simülasyona dayalı eğitim programının etkisini değerlendirmek amacıyla ön-son test kontrol gruplu randomize kontrollü deneysel tasarımda gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini, bir vakıf üniversitesinin hemşirelik bölümüne kayıtlı, araştırma katılım kriterlerini karşılayan 112 üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencisi oluşturdu. Kontrol grubuna (n=54) mevcut müfredat doğrultusunda ilaç uygulama eğitimi uygulandı, müdahale grubuna (n=58) ise bilişsel yük kuramı ilkeleri doğrultusunda yapılandırılmış eğitim uygulandı. Araştırma verileri, öğrenci tanılama formu, ilaç uygulama yeterliliği bilgi testi, beceri kontrol listeleri, ilaç uygulama yeterliliği öz değerlendirme formu, bilişsel yük ölçeği güvenli ilaç uygulama senaryo kontrol listesi, bu araştırma kapsamında geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan Simülasyon Öz Bildirimli Bilişsel Yük Ölçüm Aracı 2.0 aracılığıyla toplandı. Veriler, IBM SPSS Statistics 22 paket programı ile analiz edildi. Elde edilen bulgulara göre, müdahale grubundaki öğrencilerde bilgi, beceri ve senaryo kontrol listesi puanlarının kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı (p < 0,001). Her iki grubun ilaç uygulama yeterliliği öz değerlendirme puanlarında eğitim sonrasında artış olduğu ve gruplar arasında anlamlı bir farkın bulunmadığı saptandı (p = 0,37). Eğitim boyunca kontrol grubunun bilişsel yük düzeyinde anlamlı bir değişiklik gözlenmezken (p = 0,66), müdahale grubunda bilişsel yük düzeyinde anlamlı bir azalma olduğu belirlendi (p < 0,001). Sonuç olarak, bilişsel yük kuramı doğrultusunda tasarlanan simülasyona dayalı eğitimin, hemşirelik öğrencilerinin bilgi, beceri ve klinik karar verme düzeylerini artırmada etkili olduğu belirlendi. Bu doğrultuda, simülasyona dayalı öğrenme deneyimlerin tasarımında bilişsel yükün dikkate alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This randomized controlled experimental study with a pretest-posttest control group design aimed to evaluate the effect of a simulation-based training program, structured according to cognitive load theory, on nursing students' medication administration competency. The sample consisted of 112 third- and fourth-year nursing students enrolled in a foundation university who met the participation criteria. While the control group (n=54) received standard curriculum-based training, the experimental group (n=58) participated in simulation-based learning experiences designed in accordance with CLT principles. Data were collected using a student information form, a medication administration knowledge test, skill performance checklists, a self-assessment form, a cognitive load scale, a safe medication administration scenario checklist, and the Simulation Self-Report Cognitive Load Measurement Tool 2.0, whose validity and reliability were established within this study. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 22. The results showed that the experimental group had significantly higher scores in knowledge, skill performance, and scenario checklist evaluations compared to the control group (p < 0.001). Although both groups showed increased self-assessment scores after training, the difference between the groups was not statistically significant (p = 0.378). No significant change was observed in the control group's cognitive load (p = 0.662), while the experimental group demonstrated a significant decrease (p < 0.001). In conclusion, simulation-based training grounded in cognitive load theory effectively enhanced nursing students' knowledge, skills, and clinical decision-making. It is recommended that cognitive load be considered when designing simulation-based learning experiences.