Erciyes Üniversitesi Z kuşağı öğrencilerinin sürdürülebilir tüketim davranışlarının ölçülmesi
Measuring the sustainable consumption behaviors of Erciyes University generation Z students
  1. Tez No: 971428
  2. Yazar: BUKET DİDEM ULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Z kuşağı, Tüketici davranışları, Erciyes Üniversitesi, Sustainability, Generation Z, Consumer behavior, Erciyes Univers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Artan nüfus, sınırlı doğal kaynaklar, çevresel tahribat, sosyal eşitsizlikler ve ekonomik krizler; insan yaşamının sürdürülebilirliği açısından artık göz ardı edilemeyecek tehditler haline gelmiştir. Bu kapsamda, sürdürülebilirlik geleceği şekillendirecek bütüncül bir yaşam felsefesi ve eylem planı olarak önem kazanmıştır. Günümüzde özellikle Z kuşağı olarak adlandırılan genç bireylerin tüketim tercihleri, bu dönüşümün en belirleyici aktörlerinden biri olarak dikkat çekmektedir. Dijital dünyanın sunduğu sınırsız bilgi akışı ve etkileşim imkanlarıyla büyüyen bu kuşak, yalnızca bir tüketici grubu değil; aynı zamanda değer odaklı, çevresel ve toplumsal farkındalığı yüksek bireylerden oluşan yeni bir paradigma temsilcisidir. Bu çalışmada, Z kuşağının sürdürülebilirlik kavramıyla kurduğu bağ Erciyes Üniversitesi örneğinde incelenmiştir. Araştırmanın odak noktası, sürdürülebilir tüketimin yalnızca çevreye duyarlılıkla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda ekonomik ve sosyal boyutlarıyla da değerlendirilmesi gerektiğini göstermektir. Bu kapsamda Erciyes Üniversitesi'nde bulunan 18-24 yaş arası Z kuşağı öğrencileri üzerinde anket yöntemiyle saha araştırması yapılmış ve elde edile veriler nicel analiz teknikleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmada, sürdürülebilir tüketimi dört temel boyutta ele alan çok boyutlu bir ölçek kullanılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada Erciyes Üniversitesi'ndeki Z kuşağı öğrencilerinin sürdürülebilir tüketim konusunda farkındalık düzeylerinin orta seviyede olduğunu ortaya koyulmuştur. Z kuşağının, çevresel duyarlılık ve tasarruf davranışlarında olumlu eğilimler sergilediği görülürken, ihtiyaç dışı tüketim davranışlarının da önemli ölçüde varlığını sürdürdüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Increasing population, limited natural resources, temperature devastation, social inequalities, and economic crises have become threats that can no longer be ignored for the sustainability of human life. This ability has gained importance as a holistic life formula and action plan that will shape the future of sustainability. Today, young people, particularly Generation Z, are not just notable as actors in this process. Growing up with the unlimited flow of information and access opportunities offered by the digital world, these generations are not just a tourist group; they are also leaders of a new paradigm comprised of value-oriented, economic, and social individuals. This is possible; the connection established with the sustainability structure of Generation Z is within Erciyes University's own individual. The focus of the research is to demonstrate that sustainable living is not limited to freedom but also should be evaluated in its economic and social dimensions. This ability was assessed through a field survey method among Generation Z roots aged 18-24 at Erciyes University, and the data obtained was evaluated using sophisticated analysis techniques. The research used a multidimensional scale that addresses sustainable consumption in four basic dimensions. As a result, Generation Z at Erciyes University was found to be at a moderately central level of sustainable consumption. While Generation Z appears to exhibit positive attitudes toward the regime's policies and savings behaviors, significant non-consumption behaviors also persist.