Jel şekerlemede incir pulpu ve balık jelatini kullanımının duyusal özellikler ile tüketici kabul edilebilirliği üzerine etkisi
The effect of using fig pulp and fish gelatin in jelly confectionery on sensory characteristics and consumer acceptability
  1. Tez No: 971458
  2. Yazar: CEMİLE BUSE ÇOPUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDİBE SEDA ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İncir pulpu, Balık jelatini, Üçgen farklılık testi, Tüketici kabul edilebilirliği, Yanıt yüzey yöntemi, Fig pulp, Fish gelatin, Triangular difference test, Consumer acceptability, Response surface method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı iki farklı hidrokolloid (balık ve sığır) kullanarak optimum değerde incir pulplu jel şekerleme üretmektir. Bu nedenle her bir ürün örneği için jelatin (%9,5-10,5) ve suda çözünür kuru madde miktarları (73-77 °Briks) baz alınarak deneme desenleri oluşturulmuştur. Elde edilen örneklerde bağımlı değişken olarak doku profili analizlerinden balık jelatini için sertlik ve sakızımsılık, sığır jelatini için ise sertlik ve yapışkanlık kriterleri kullanılarak optimum ürünler belirlenmiştir. Her iki hidrokolloid için optimum değer %9,6 jelatin ve 76,4 °Briks olarak belirlenmiştir. Belirlenen ürünlerin kimyasal kompozisyonu nem, yağ, kül, protein ve karbonhidrat değerleri ile belirlenmiştir. Ayrıca renk, su aktivitesi, doku profili ve mikrobiyal özellikleri tespit edilmiş ve duyusal analiz gerçekleştirilmiştir. Duyusal analizde iki yöntem kullanılmıştır. İlk yöntem olan üçgen farklılık testinde optimum değerdeki balık ve sığır jelatinli jel şekerlemelerin arasındaki farkı belirlemek için 20 paneliste rastgele kodlanmış ikisi aynı biri farklı üç örnek sunulmuştur. Panelistler tarafından jel şekerlemeler arasında farklılık olduğu belirlenmiştir. Ardından ikinci test olan tüketici tercih testi ile 50 paneliste jel şekerlemelerin tekstür (doku), görünüm, koku, lezzet ve genel kabul edilebilirlik özelliklerini beğenilirlik açısından 7-nokta puanlama skalası (hedonik skala, hiç beğenmedim: 1, aşırı beğendim: 7) kullanılarak değerlendirmeleri istenmiştir. Analiz sonuçlarının istatistiksel anlamda farklı olmadığı, fakat optimum değerdeki balık jelatinli incir pulplu jel şekerleme örneğinin en yüksek beğeni puanını aldığı (5,26) belirlenmiştir. Böylece tüketici tarafından kabul edilebilir bir ürün olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to produce fig pulp-based jelly confectionery at optimum value using two different hydrocolloids (fish and bovine). For this reason, experimental designs were created for each product sample based on the amount of gelatin (9.5-10.5%) and water soluble solids (73-77 °Brix). The optimum products were determined by using hardness and gumminess criteria for fish gelatin and hardness and adhesiveness criteria for bovine gelatin from texture profile analysis as dependent variables in the samples obtained. The optimum value for both hydrocolloids was determined as 9.6% gelatin and 76.4 °Brix. The chemical composition of the products was determined by moisture, fat, ash, protein and carbohydrate values. In addition, color, water activity, texture profile and microbial properties were determined and sensory analysis was performed. Two methods were used in sensory analysis. In the first method, which was the triangle difference test, three randomly coded samples, two same and one odd sample, were presented to 20 panelists to determine the difference between fish and bovine gelatin jelly candies at the optimum value. Panelists identified differences between jelly candies. Then, in the second test, which was the consumer acceptance test, 50 panelists were requested to rate the texture, appearance, aroma, flavor and general acceptability of the jelly candies in terms of likability using a 7-point rating scale (hedonic scale, dislike: 1, extremely like: 7). It was determined that the results of the analysis were not statistically different, but the fig pulp-based jelly candy sample with fish gelatin at the optimum value had the highest liking score (5.26). As a result, it was concluded that it was a product acceptable to the consumer.