Beyazlatma işleminin farklı tek renkli kompozit rezinlerin renk ve translüsentlik algısı üzerine etkisi
Effect of whitening process on color and translucent perception of different single-color composite resins
- Tez No: 971501
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA UZER ÇELİK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tek renkli kompozit, beyazlatma, renk farkı, translüsentlik, Single-shade composite resins, bleaching, color difference, translucency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, beyazlatma işleminin farklı tek renkli kompozit rezinlerin renk ve translusensi değerleri üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmada, beş farklı tek renkli kompozit rezin (Charisma Bulk Flow One, Charisma Diamond One, Transcend, Omnichroma, Omnichroma Bulk Flow) kullanılarak toplam 50 örnek (n=10) hazırlandı. Örnekler 1 mm kalınlığında ve 10 mm çapında olacak şekilde şekillendirildi. %40 hidrojen peroksit içeren beyazlatma ajanı (Opalescence Boost), her örneğe 40 dk (20 dk x 2) boyunca uygulandı. Renk ölçümleri, polimerizasyon sonrası, beyazlatma sonrası ve beyazlatmadan 2 hafta sonra olmak üzere üç farklı zaman diliminde dental spektrofotometre ile gerçekleştirildi. Örnekler CIELAB koordinatları dental spektrofotmetre cihazı (SpectroShade) ile siyah ve beyaz arka planlar kullanılarak ölçüldü. Elde edilen L*a*b* değerleri kullanılara ΔL, Δa, Δb, ΔE00, TP ve TPcomparative değerleri hesaplandı. Verilerin analizinde İki Yönlü Robust ANOVA testi ve Bonferroni çoklu karşılaştırma testi kullanıldı (p < 0,05) anlamlılık düzeyi olarak kabul edildi. Bulgular: Kompozitler arasında renk değişimi açısından anlamlı farklılık bulundu (p < 0,001), ancak TP ve TPcomp açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p > 0,05). Sonuç: Beyazlatma işlemi sonrası kompozitlerin optik özelliklerindeki değişimler, materyalin translusensi ve opasite seviyesine bağlı olarak farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the effect of the bleaching process on the color and translucency values of different single-shade composite resins. Methods: In this study, a total of 50 samples (n=10) were prepared using five different single-shade composite resins (Charisma Bulk Flow One, Charisma Diamond One, Transcend, Omnichroma, Omnichroma Bulk Flow). The samples were shaped to 1 mm thickness and 10 mm diameter. A 40% hydrogen peroxide bleaching agent (Opalescence Boost) was applied to each sample for 40 minutes (20 minutes × 2 cycles). Color measurements were performed using a dental spectrophotometer at three different time points: after polymerization, after bleaching, and two weeks post-bleaching. The samples were measured in CIELAB coordinates using a dental spectrophotometer (SpectroShade) with black and white backgrounds. The obtained L, a, and b* values** were used to calculate ΔL, Δa, Δb, ΔE00, TP, and TPcomparative values. For statistical analysis, Two-Way Robust ANOVA test and Bonferroni multiple comparison test were used (p < 0.05 was considered statistically significant). Results: A statistically significant difference was found among the composites in terms of color change (p < 0.001), while no significant difference was observed in TP and TPcomparative values (p > 0.05). Conclusion: The optical changes observed in composites after bleaching vary depending on the translucency and opacity levels of the material.