Farklı intrakoronal beyazlatma ajanları ve intraorifis bariyer materyalleri kullanılarak yapılan intrakoronal beyazlatmanın dişlerin kırılma direncine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of intracoronal bleaching using different intracoronal bleaching agents and intraorrice barrier materials on the fracture resistance of teeth
- Tez No: 889561
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ASLAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İntrakoronal beyazlatma, intraorifis bariyer materyalleri, kırılma direnci, beyazlatma ajanları, Intracoronal bleaching, intraorifice barrier materials, fracture resistance, bleaching agents
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada farklı beyazlatma ajanları ve intraorifis bariyer materyalleri kullanılarak yapılan intrakoronal beyazlatma işleminin dişlerin kırılma direncine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 144 adet çekilmiş insan alt premolar dişi kullanılmıştır. Dişlerin kök kanal preparasyonu Protaper Universal döner eğe sistemi kullanılarak yapılmış ve kök kanalları AH Plus kök kanal patı ve tek kon tekniği ile doldurulmuştur. Daha sonra tüm örnekler kullanılacak intraorifis bariyer materyallerine göre 4 gruba ayrılmıştır: Grup 1: Ionoseal (Ionoseal, Voco GmbH, Almanya), Grup 2: Therabase (Bisco, Schaumburg, IL, USA), Grup 3: Biodentin (Septodont, Saint Maur des Fosses, France), Grup 4: MTA Angelus White (Angelus, Londrina, Brazil). İntraorifis bariyer materyalleri üretici firma talimatlarına uygun şekilde 3 mm kalınlığında mine-sement sınırı hizasında yerleştirilmiştir. Ardından her bir grup kullanılacak beyazlatma ajanlarına göre 4 alt gruba ayrılmıştır: Distile su (kontrol), Total Blanc Office H35 (Nova DFL, Estrada do Guerengué, RJ, Brazil), sodyum perborat, Whiteness Super Endo (FGM Dentscare, ltda, Joinville, Brazil). Beyazlatma ajanları walking bleaching tekniğine uygun olarak 7 günde bir tazelenmiş ve bu işlem 3 kez tekrarlanmıştır. Beyazlatma işlemi bittikten sonra ajanlar giriş kavitelerinden uzaklaştırılmış ve 1 hafta bekletildikten sonra kompozit rezin restorasyonları uygulanmıştır. Restorasyonları tamamlanan örnekler akrilik rezin içerisine gömülerek sabitlenmiş ve Universal Test Cihazı ile dişlerin uzun aksına paralel olacak kırılma testine tabi tutulmuşlardır. Dişlerin kırıldığı kuvvetler Newton (N) cinsinden kaydedilmiştir. Elde edilen veriler Kruskal Wallis H testi ile değerlendirilmiş ve anlamlılık düzeyi p0.05). Ancak sadece MTA Angelus White grubunda (Grup 4) distile su ve Total Blanc Office H35 grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilirken (p0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of intracoronal bleaching using different bleaching agents and intraorifice barrier materials on the fracture resistance of teeth. In our study, 144 extracted human lower premolar teeth were used. Root canal preparation of the teeth was performed using Protaper Universal rotary file system and the root canals were filled with AH Plus root canal sealer and single cone technique. All specimens were then divided into 4 groups according to the intraorifice barrier materials to be used: Group 1: Ionoseal (Ionoseal, Voco GmbH, Germany), Group 2: Therabase (Bisco, Schaumburg, IL, USA), Group 3: Biodentine (Septodont, Saint Maur des Fosses, France), Group 4: MTA Angelus White (Angelus, Londrina, Brazil). Intraorifice barrier materials were placed at the level of the enamel-cementum border with a thickness of 3 mm according to the manufacturer's instructions. Each group was then divided into 4 subgroups according to the bleaching agents to be used: Distilled water (control), Total Blanc Office H35 (Nova DFL, Estrada do Guerengué, RJ, Brazil), sodium perborate, Whiteness Super Endo (FGM Dentscare, ltda, Joinville, Brazil). The bleaching agents were refreshed every 7 days in accordance with the walking bleaching technique and this process was repeated 3 times. After the bleaching process was finished, the agents were removed from the access cavities and composite resin restorations were applied after waiting for 1 week. The restored specimens were embedded and fixed in acrylic resin and subjected to a fracture test parallel to the long axis of the teeth with a Universal Testing Machine. The forces in Newton (N) were recorded. The data obtained were evaluated by Kruskal Wallis H test and the significance level was determined as p0.05). However, only in the MTA Angelus White group (Group 4), there was a statistically significant difference between the distilled water and Total Blanc Office H35 groups (p0.05).