Öğretmenlerin yaşam doyumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of teachers' life satisfaction in terms of various variables
  1. Tez No: 971523
  2. Yazar: RAMAZAN PARLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Yaşam Doyumu, İyi Oluş, Teacher, Life Satisfaction, Well-Being
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Hakkari ili ve bağlı ilçelerinde görev yapan öğretmenlerin demografik özelliklerine göre yaşam doyumu algılarını incelemektir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2024–2025 Eğitim-Öğretim yılında Hakkari ili ve bağlı ilçelerinde görev yapan özel ve devlet okullarındaki toplam 4672 öğretmen arasından veri toplamaya katılım sağlayan 361 öğretmen oluşturmaktadır. Eksik veya geçersiz yanıtlar ayıklandıktan sonra analizler, 342 öğretmenden elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Verilerin kullanılmıştır. toplanmasında“Yaşam Doyumu Ölçeği”Araştırma bulguları, öğretmenlerin yaşam doyumu düzeylerinin cinsiyet değişkeni açısından anlamlı düzeyde farklılık gösterdiğini ortaya koymuş, bu farklılığın kadın öğretmenler lehine olduğu tespit edilmiştir. Eğitim durumu değişkeni bakımından da anlamlı bir farklılık gözlemlenmiş; lisansüstü eğitim düzeyine sahip öğretmenlerin lehine bir sonuç ortaya çıkmıştır. Buna karşılık, medeni durum, görev yapılan okul kademesi, okul müdürü ile çalışma süresi ve okuldaki öğretmen sayısı değişkenleri açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the life satisfaction perceptions of teachers working in Hakkari province and its affiliated districts based on their demographic characteristics. A descriptive survey model was employed in the research. The sample consists of 361 teachers who participated in data collection among a total of 4,672 teachers working in public and private schools in Hakkari province and its districts during the 2024–2025 academic year. After excluding incomplete or invalid responses, the analyses were conducted using data obtained from 342 teachers. The 'Life Satisfaction Scale' was used for data collection. The research findings revealed that teachers' levels of life satisfaction differed significantly based on gender, with the difference favoring female teachers. A significant difference was also observed in terms of educational level, with results favoring teachers who hold postgraduate degrees. On the other hand, no significant differences were found with respect to marital status, school level, years of working with the school principal, or the number of teachers at the school.