Bulgarca eylemlerin biçimlenmesinde merkezdeki şimdiki zamanın rolü
The role of the present continuous tense in the center in the formation of bulgarian verbs
- Tez No: 971524
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Western Linguistics and Literature, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Bulgarca, Fonoloji, Morfoloji, Bulgarian
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Slavcanın temel özelliklerini taşımasına bağlı olarak, Bulgarca bugün Slavcanın devamı olan bir dildir. Çağdaş Bulgarcanın gramer yapısını bugün değerlendirdiğimizde genel olarak kendine özgü özellikleriyle ve birbiriyle ilişki içinde olmasıyla analitik yapıdan kaynaklı açık ve ayırt edilebilir nitelikte olduğunu görmekteyiz. Lakin buna rağmen, Bulgarcanın en çok tartışılan konularından biri eylem konusudur. Bunun nedenini ise Bulgarcadaki dokuz zamanın karmaşık yapısı, biçimlerinin belirsizliği, birbirleriyle olan sorunlu ilişkileri ve tüm bunların doğrultusunda ortaya çıkan anlam sorunları oluşturmakta ve tüm bunlar Bulgarcada eylem konusunu güçleştirmenin yanında, bu dilin öğrenilmesini / öğretilmesini de güçleştirmektedir. Söz konusu güçlüğün aşılabilmesi için sabit yöntem(ler)e ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda Bulgarca eylemlerin tasnifi ve biçimlenme aşamaları için ortaya koyduğumuz sabit yöntem şimdiki zaman üzerindendir. Çünkü Bulgarcada mastar yapı olmadığından eylem biçimlenme öncesinde bile aslında belli bir biçimdedir. Bulgarcada eylemler birinci teklik şahsa göre şimdiki zaman biçimindedir. Ayrıca, çekim ve görünüş açısından baktığımızda da art alanı şimdiki zaman oluşturmaktadır. Çünkü Bulgarcada eylem çekiminin saptanması ve bu doğrultuda tasnifi şimdiki zaman biçiminden gerçekleşir ve bu noktada fonetik belirleyiciler devrededir. Aynı zamanda her eylemin şimdiki zaman biçiminde görünüşü bellidir. Çalışmamız, şimdiki zamanı merkeze alarak Bulgarca eylemlerin tasnifini ve çekimli / çekimsiz biçimlenme aşamalarını incelemeye çalışacak ve biçimlenmeyi formülüze edecektir.
Özet (Çeviri)
Bulgarian is today a language that is a continuation of Slavic, due to the fact that it carries the basic features of Slavic. When we evaluate the grammatical structure of modern Bulgarian today in general, we see that it is clear and distinguishable due to its analytical structure with its unique features and its interrelationships. However, one of the most debated topics in Bulgarian is the topic of verb. The reason for this is the complex structure of the nine tenses in Bulgarian, the ambiguity of their forms, their problematic relationships with each other and the semantic problems that arise as a result of all these, and all these make the subject of verbs in Bulgarian difficult, as well as making it difficult to learn / teach this language. In order to overcome this difficulty, fixed method(s) are needed. The fixed method we have put forward in our study for the classification and formation stages of Bulgarian verbs is based on the present continuous tense. As there is no infinitive structure in Bulgarian, the verb is actually in a certain form even before it is formed. In Bulgarian, verbs are in the present continuous tense form according to the first person singular. In addition, when we look at it in terms of conjugation and aspect, the background is formed by the present continuous tense. Because in Bulgarian, the conjugation of verb and its classification accordingly occur from the present continuous tense form and at this point phonetic determinants come into play. At the same time, the appearance of each verb in the present continuous tense form is clear. Our study is to try to examine the classification of Bulgarian verbs, their conjugated/unconjugated formation stages, focusing on the present continuous tense, and to formulate the formation.