Dental implant uygulanan hastaların demografik, klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi: 7 yıl ve üzeri retrospektif inceleme
Demographic, clinical, and radiographic evaluation of patients with dental implants: A retrospective study with at least 7 years of follow-up
  1. Tez No: 971542
  2. Yazar: HAMDİ EFEKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA BALTACIOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız sağlığı, Dental implantasyon, Dental implantlar, Diş hekimliği, Kemik rezorpsiyonu, Retrospektif çalışmalar, Yaşam kalitesi, Oral health, Dental implantation, Dental implants, Dentistry, Bone resorption, Retrospective studies, Quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, en az 7 yıldır fonksiyonda olan dental implantlara sahip bireylerde marjinal kemik kaybı (MKK) ve hasta odaklı yaşam kalitesi ile demografik, klinik ve radyolojik parametreler arasındaki ilişkileri retrospektif olarak değerlendirmektir. Ayrıca, dental implantların uzun dönem başarısının yalnızca klinik ve radyolojik göstergelerle değil; hastaların ağız ve genel sağlık algısı üzerindeki etkileriyle birlikte bütüncül bir yaklaşımla analiz edilmesi hedeflenmiştir. Çalışmamız, Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'nda 2017 yılı ve öncesinde implant cerrahisi uygulanmış 24 hastaya ait toplam 89 implant verisi kullanılarak yürütülmüştür. Yaş, cinsiyet, sigara kullanımı ve sistemik hastalık gibi demografik veriler; klinik ve marjinal kemik kaybı (MKK) gibi radyolojik parametreler değerlendirilmiştir. Ayrıca, ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi OHIP-14, genel sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi ise SF-36 ölçeğiyle değerlendirilmiştir. Demografik veriler ile MKK arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; cinsiyet, yaş ve implant lokalizasyonu ile MKK arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sigara kullanan bireylerde OHIP-14 toplam skorları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Sistemik hastalığı olan bireylerde daha fazla MKK ve daha düşük yaşam kalitesi değerleri elde edilse de bu farklar anlamlı değildir. mPI ile mGI; mSKI ile mGI, PİCD ve distal MKK; PİCD ile mGI ve mSKI; distal MKK ile mGI, mSKI ve mezial MKK arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyonlar saptanmıştır. OHIP-14 toplam skoru ile mPI ve mGI arasında, SF-36 ile mGI ve mSKI arasında ise anlamlı ilişkiler gözlenmiştir. Sonuç olarak, dental implant tedavisinin uzun dönem başarısının değerlendirilmesinde klinik ve radyolojik parametrelerin yanı sıra hasta odaklı yaşam kalitesi ölçütlerinin de birlikte ele alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this retrospective study is to evaluate the associations between marginal bone loss (MBL), patient-centered quality of life, and various demographic, clinical, and radiological parameters in individuals with dental implants that have been in function for at least 7 years. Additionally, the study aimed to analyse implant success through a holistic approach, incorporating patients' perceptions of oral and general health. This study was conducted using data from 89 dental implants placed in 24 patients who underwent implant surgery at the Department of Periodontology, Faculty of Dentistry, Karadeniz Technical University, in 2017 or earlier. Age, gender, smoking status, and the presence of systemic diseases, clinical and radiological parameters were recorded. Patient-centered quality of life was assessed using the Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14) for oral health-related quality of life, and the Short Form-36 (SF-36) for general health-related quality of life. No statistically significant differences were found between MBL and gender, age, or implant localization. Smokers had significantly higher total OHIP-14 scores. Statistically significant positive correlations were observed between mPI and mGI; mSBI and mGI, PPD, and distal MBL; PPD and mGI and mSBI; and distal MBL and mGI, mSBI, and mesial MBL. Significant associations were also found between total OHIP-14 scores and mPI and mGI, and between SF-36 scores and mGI and mSBI. In conclusion, it is recommended that the long-term success of dental implant therapy be evaluated not only through clinical and radiographic parameters but also by incorporating patient-centered quality of life measures.