Anlatıbilim bağlamında Huda Berekat'ın Harisu'l-Miyah isimli romanı
Harisu'l-Miyah novel by Huda Berakat in the context of narratology
  1. Tez No: 971592
  2. Yazar: FATMA NUR ORUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatıbilim, Anlatı, Hudâ Berekât, Hârisu'l-miyâh, Narratology, Narrative, Hoda Barakat, Ḥārith al-miyāh
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, modern anlatı biçimlerini yetkin bir şekilde kullanan Hudâ Berekât'ın çok katmanlı olarak inşa ettiği Hârisu'l-miyâh isimli romanını anlatıbilimsel açıdan çözümlemektir. Söz konusu eser, anlatıbilimin temel ögeleri olan anlatıcı, bakış açısı, karakter, zaman ve mekân açısından genişçe incelenmiştir. Hudâ Berekât, Hârisu'l-miyâh'ta savaşın bireyler üzerinde bıraktığı etkiyi, anlatı tekniklerini ustaca kullanarak kendine özgü üslubuyla yoğun bir biçimde işlemiştir. Bu bağlamda Hârisu'l-miyâh, Berekât'ın hem işlediği konular hem de kullandığı anlatı teknikleri açısından zengin ögeler içermektedir. İç öyküsel bir anlatıcının bakış açısıyla kurgulanan Hârisu'l-miyâh'ın, iç içe öykülerle genişleyen bir anlatı olduğu görülür. İç savaşın paramparça ettiği dünyasında, parçalanmış bir gerçeklik algısıyla kendi öyküsünü yine kendisine anlatan anlatıcı, zamanda geriye sapımlarla sözü farklı anlatıcılara bırakır. Geriye sapımlarla ilmek ilmek dokunan öykü, kimi zaman gerçekliğin sınırlarını aşarak büyülü gerçekliğe yaklaşır. Hârisu'l-miyâh'ta anlatı boyunca gelişim gösteren yuvarlak karakterler kadar değişim göstermeyen yalınkat karakterler de bulunur. Bu karakterler kimi zaman figüral karakterleştirme tekniğiyle, kimi zaman olaylara karşı verdikleri tepkilerle, kimi zaman ise sözleri ya da düşünceleri bağlamında karakterleştirilmiştir. Hârisu'l-miyâh'ın en belirgin özelliklerinden biri mekânın imgesel yönden kullanımıdır. Eserde mekân, zamansal geçişlerde hareket noktası olarak kullanılarak iç içe geçmiş öyküler için bağlanma noktası olmuştur. Bu yönleriyle Hârisu'l-miyâh, Arap edebiyatının anlatı tekniği açısından en özgün eserlerinden biri olarak görülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to conduct a narratological analysis of Ḥārith al-miyāh, a novel that Hoda Barakat constructs in a multilayered manner while effectively employing modern narrative forms. The work has been examined extensively in terms of the fundamental components of narratology narrator, focalization, character, time, and space. In Ḥārith al-miyāh, Barakat intensely explores the impact of war on individuals, particularly through her distinctive style and her masterful use of narrative techniques. In this respect, Ḥārith al-miyāh contains rich elements both in the themes Barakat addresses and in the narrative strategies she employs. Constructed from the point of view of a homodiegetic narrator, Ḥārith al-miyāh unfolds as a narrative that expands through embedded stories. Within a world shattered by civil war, the narrator who recounts his own story to himself through a fragmented perception of reality, passes the narrative voice to different narrators by means of analepsis. The story, woven meticulously through these analeptic movements, at times transcends the boundaries of reality and approaches magical realism. Ḥārith al-miyāh features both round characters who develop over the course of the narrative and flat characters who remain unchanged. These characters are constructed at times through figural characterization, at times through their reactions to unfolding events, and at other times through their words or thoughts. One of the most distinctive elements of Ḥārith al-miyāh is its symbolic use of space. In the novel, space functions as a point of departure in temporal transitions and becomes a connecting locus for the interwoven stories. With these qualities, Ḥārith al-miyāh may be regarded as one of the most original works in Arabic literature in terms of narrative technique.