Batı Akdeniz Bölgesi domates sera topraklarından izole edilen nematod tuzak fungusu türlerinin (Arthrobotrys spp. ve Drechslerella spp.) proteaz enzim aktivitelerinin araştırılması
Investigation of protease enzyme activities of nematode-trapping fungi species (Arthrobotrys spp. and Drechslerella spp.) isolated from soil samples of the greenhouse tomato growing area of the West Mediterranean Region
  1. Tez No: 971628
  2. Yazar: SELDA KABAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUDU DEMİR, PROF. DR. CAFER EKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karakterizasyon, Characterization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Batı Akdeniz Bölgesi'ndeki domates sera topraklarından izole edilmiş olan nematod tuzak fungusu türleri Arthrobotrys conoides, A. oligospora, A. thaumasia, Drechslerella brochopaga ve D. dactyloides'e ait izolatların proteaz enzim aktiviteleri araştırılmıştır. Nematod tuzak fungusu izolatlarının hem semikantitatif hem de kantitatif proteaz enzim aktivite tayinleri gerçekleştirilmiştir. Semikantitatif analiz sonuçlarına göre, test edilen 12 nematod tuzak fungusu izolatından 1'inin zayıf, 2'sinin güçlü ve 9'unun ise çok güçlü proteaz enzim aktivitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Kantitatif enzim aktivite çalışmaları nematod tuzak fungus izolatlarından elde edilen ham enzim ekstraktı ile gerçekleştirilmiştir. Tüm izolatlar azokazein substratı için kantitatif proteaz enzim aktivitelerine göre değerlendirilmiştir ve en yüksek aktivite Arthrobotrys thaumasia türüne ait B-G8-1 izolatında saptanmıştır. Substrat olarak azokazein kullanılarak, her bir izolat için elde edilen ham proteaz enziminin enzim aktiviteleri, pH değerleri 4.5, 5.0, 5.5, 6.0, 6.5, 7.0, 7.5, 8.0, 8.5 ve 9.0'da ve sıcaklık değerleri 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45 ve 50°C'de ölçülmüş ve optimum pH ve sıcaklık değerleri belirlenmiştir. Her bir izolatın proteaz enzimi için deneysel olarak belirlenen optimum pH ve sıcaklık değerlerinde farklı konsantrasyonlardaki azokazein substratına karşı proteaz enzim aktiviteleri ölçülmüş ve Lineweaver-Burk grafiğinden yararlanılarak KM ve Vmax değerleri saptanmıştır. Her bir nematod tuzak fungusu izolatından elde edilen proteaz enzimi ihtiva eden ham ekstrakta SDS-PAGE uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, protease enzyme activities of nematode trap fungus species isolates, Arthrobotrys conoides, A. oligospora, A. thaumasia, Drechslerella brochopaga, and D. dactyloides isolated from soils of tomato-grown greenhouses from the Western Mediterranean Region were investigated. Both semiquantitative and quantitative protease enzyme activities of nematode trap fungus isolates were performed. According to the semiquantitative analysis results, it was determined that 1 isolate had weak, 2 isolates had strong, and 9 isolates of the 12 tested nematode trap isolates had very strong protease enzyme activity. Quantitative enzyme activity studies were carried out with crude enzyme extracts obtained from nematode trap fungus isolates. The all isolates were evaluated according to their quantitative protease enzyme activities for azocasein substrate, and the highest activity was found in the B-G8-1 isolate of Arthrobotrys thaumasia species. Using azocasein as a substrate, enzyme activities of the crude protease enzyme obtained for each isolate were measured at the pH values 4.5, 5.0, 5.5, 6.0, 6.5, 7.0, 7.5, 8.0, 8.5, and 9.0 and at temperature values 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, and 50°C; the optimum pH and temperature values were determined. The protease enzyme activities of each isolate were measured towards azocasein substrate at different concentrations at the experimentally determined optimum pH and temperature values for the protease enzyme, and KM and Vmax values were determined by using the Lineweaver-Burk graph. SDS-PAGE was applied to the crude extract containing protease enzyme obtained from each nematode trap fungus isolate.