Türkiye spor turizmi durum analizi ve yönetsel bir model önerisi
Turkiye sports tourism situation analysis and a managerial model proposal
  1. Tez No: 971660
  2. Yazar: SÜLEYMAN GEDİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ALPARSLAN ERMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Turizmi, Spor Yönetimi, Rekreasyon, Sports Tourism, Sports Management, Recreation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye'de spor turizminin mevcut durumunu çok boyutlu olarak analiz etmek ve alandaki paydaşların görüş ve önerilerine dayalı olarak ulusal ölçekte uygulanabilir bir yönetsel model önerisi geliştirmektir. Çalışmada, spor turizminin mevcut yapısı; karşılaşılan sorunlar, gelişim alanları ve sektörel dinamikler bağlamında ele alınmıştır. Bu kapsamda, spor turizmiyle doğrudan veya dolaylı ilişkili olan paydaşlardan elde edilen nitel veriler ışığında, sektörel sorunların tespiti, çözüm önerilerinin geliştirilmesi, spor turizmi verilerinin izlenebilirliğinin artırılması ve değişen koşullara uyum sağlayabilecek stratejik yaklaşımların belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden Temellendirilmiş Kuram (Grounded Theory) yaklaşımı çerçevesinde yürütülmüştür. Sistematik desen esas alınarak, mevcut literatür taranmış ve alan yazın ekseninde yapılandırılan“Spor Turizmi Görüşme Formu”aracılığıyla spor turizmi paydaşlarıyla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak alan notları ve tutulan günlükler (memos) kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler analiz edilirken içerik analizi ve sürekli karşılaştırılması analiz tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler açık, eksen ve seçici kodlama teknikleriyle analiz edilmiş ve veri analizinde Maxqda24 paket programından yararlanılmıştır. Araştırmanın ham verileri sistematik biçimde analiz edilerek önce kodlara dönüştürülmüş, bu kodlar benzerlik ve ilişkilerine göre kategorilere ayrılmış, ardından bu kategorilerden yola çıkılarak ilgili olguyu açıklayıcı bir kuramsal yapı oluşturulmuştur. Tüm bu süreç boyunca tümevarımsal bir yaklaşım benimsenmiştir. Turizm ve spor alanlarının farklı kurumsal yapılar altında faaliyet göstermesine rağmen, bu iki sektörün entegrasyonu ve iş birliği, spor turizminin gelişiminde kritik öneme sahiptir. Araştırma, bu iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik yönetsel model önerileri sunmakta ve spor turizminin yapısal olarak daha sürdürülebilir bir zemine oturtulmasını amaçlamaktadır. Sektördeki kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör temsilcileri ve akademik çevrelerin ortak hareket etmesinin, spor turizminin yönetsel yapılanmasına katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to conduct a multidimensional analysis of the current state of sports tourism in Turkey and to develop a managerial model proposal that can be implemented on a national scale, based on the views and suggestions of relevant stakeholders. The study examines the current structure of sports tourism in the context of encountered problems, areas for development, and sectoral dynamics. In this scope, the study aims to identify sectoral issues, develop solution-oriented suggestions, enhance the traceability of sports tourism data, and determine strategic approaches that can adapt to changing conditions - guided by qualitative data collected from stakeholders directly or indirectly involved in sports tourism. The research was conducted using the Grounded Theory approach, one of the qualitative research methods. Based on a systematic design, the relevant literature was reviewed, and in-depth interviews were carried out with sports tourism stakeholders using the“Sports Tourism Interview Form”developed by the researcher in line with the existing body of knowledge. Field notes and memos were employed as data collection tools. During the analysis of the data obtained from participants, content analysis and the constant comparative method were applied. The collected data were analyzed using open, axial, and selective coding techniques, and the qualitative data analysis software Maxqda24 was utilized throughout the process. The raw data were systematically analyzed and first transformed into codes; these codes were then grouped into categories based on their similarities and relationships. Subsequently, a theoretical structure that explains the core phenomenon was developed from these categories. An inductive approach was adopted throughout the entire research process. Although tourism and sports operate under different institutional frameworks, the integration and collaboration of these two sectors are of critical importance for the development of sports tourism. This research aims to propose managerial models to strengthen this collaboration and to provide a structural foundation for a more sustainable development of sports tourism. It is anticipated that cooperation among public institutions, local governments, private sector representatives, and academic circles will contribute significantly to the managerial structuring of sports tourism.