Teknokentlerdeki işletmelerin pazarlama sorunları
Marketing problems of businesses in technopark
- Tez No: 405806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ATEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknokent, Pazarlama Sorunları, Technopolis, Marketing Problems
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Teknokentlerin ekonomiye katkı sağlayan bir yapılarının olması nedeniyle teknokentlerde yer alan şirketlerin pazarlama sorunlarına çözüm bulunmasının oldukça önemli bir konu olduğu söylenebilir. Günümüz koşullarında pazarlama faaliyetlerinin giderek önemini artırdığı göz önüne alındığında bu noktada söz konusu sorunların çözülmesinin gerekliliği daha net bir şekilde anlaşılacaktır. Teknokentlerin pazarlama sorunlarının araştırıldığı bu çalışmanın amacı teknokent firmalarının pazarlamada yaşadığı problemlerin belirlenmesi ve bu problemlere çözüm önerilerinin getirilmesidir. Böylece teknokentlerde bulunan firmaların hedef pazarlarda daha aktif ve daha verimli bir şekilde faaliyet göstermeleri mümkün olacaktır. Pazarlama faaliyetleri kapsamında teknokentdeki şirketlerin yaşadığı pazarlama problemlerin belirlenebilmesi adına bu çalışma kapsamında 398 şirketin katıldığı bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular istatistiki analizler aracılığıyla yorumlanmıştır. Araştırmaya katılan şirketlerin araştırma sorularına samimi yanıtlar verdiklerinin kabul edilmesi bir sınırlılık olarak nitelendirilebilir. Bununla birlikte söz konusu şirketlerin hedef pazarlarının sahip olduğu farklılıklar da sınırlılık olarak değerlendirilebilmektedir. Yerel, ulusal ve uluslararası pazarların sahip oldukları özellikler genel bir değerlendirmeyi mümkün kılmayacak cinstendir. Çalışma kapsamında yapılan literatür taraması ve araştırma sonucunda teknokentlerde yer alan işletmelerin pazarlama sorunlarının başını reklam ve tanıtım eksikliğinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan şirketlerin reklam ve tanıtıma ayırdıkları bütçeler, teknokentlerdeki şirketlerin küresel dünyada reklam ve tanıtımın gücünü yeterince kullanmadıkları ortaya koymuştur. Teknokentlerin sürekli gelişimi amaçlayan bir yapıya sahip oldukları göz önüne alındığında reklam ve tanıtım faaliyetleri başta olmak üzere yaşadıkları pazarlama sorunlarına çözüm bulmaları beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Finding a solution to the marketing problem of the companies residing in Teknopolis can be seen as one of the most important issues as they provide economic development. Considering the increasing importance of the marketing activities in today's condition, the necessity of solving these problems at this point can be understood better. The aim of this study is to investigate the marketing problems of Technopolis, to indentify the problems experienced in marketing by the Teknopolis companies and offer a solution to them. Thus, the companies in Teknopolis will be able to operate more actively and efficiently in the target markets. This research is conducted with 398 companies in order to identify the marketing problems faced by the companies residing in Technopolis. The findings obtained in the study are interpreted through statistical analysis. It can be regarded as a limitation that the responses of the companies participating in the research are considered as sincere. Besides, differences with the target market of aforementioned companies can be regarded as another limitation. Local, national and international markets' features do not enable an overall evaluation. As a result of the study and the related literature review, it is concluded that the leading marketing problem of the companies in Teknopolis is the lack of advertising and promotion. Budgets allocated for the advertising and promotion by the aforementioned companies demonstrate that companies in Technopolis do not use the power of advertising and promotion adequately in the global world. Considering that Technopolis has a structure aiming continuous improvement, they are expected to find solutions to the marketing problems especially to the advertising and promotional activities.