Babaların doğum korkusu ile doğuma katılmaya yönelik tutumları arasındaki ilişki
The relationship between fathers' fear of childbirth and their attitudes towards participation in birth
- Tez No: 971729
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA GÖLBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Babalar, Doğum, Doğum Korkusu, Hemşire, Katılım, Baba katılımı, Doğal doğum, Obstetrik-hemşirelik, Birth, Fathers, Fear of Childbirth, Nurse, Participation, Father involvement, Natural childbirth, Fear of birth, Obstetrical-nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma babaların doğum korkusu ile doğuma katılmaya yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı türde gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Özel Lokman Hekim Akay Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum polikliniklerine eşi ile başvuran 197 baba adayıyla yürütülmüştür. Araştırmanın verilerini toplamada Babaları Tanıtıcı Bilgi Formu, Babaların Doğum Korkusu Ölçeği (BDKÖ) ve Baba Adayları İçin Doğuma Katılmaya Yönelik Tutum Ölçeği (BADKYTÖ) kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirmesi için tek yönlü MANOVA testi, Tukey testi, Games-Howell testi, Pearson momentler çarpım korelasyon testi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda BDKÖ toplam puanı 45,73±15,46 ve BADKYTÖ toplam puanı 89,18±21,05 olarak bulunmuştur. BDKÖ doğum süreci alt boyutu puanları ile BADKYTÖ doğuma katılmaya yönelik olumlu duygular alt boyutu puanları ve BADKYTÖ doğuma katılmaya yönelik eylemler alt boyutu puanları arasında düşük düzeyde negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. BADKYTÖ toplam puanları ile BDKÖ doğum süreci ve hastane korkusu alt boyutu puanları arasında düşük düzeyde negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Babaların BDKÖ ile BADKYTÖ toplam puan ortalaması arasında istatistiksel açıdan orta düzeyde negatif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre; BDKÖ toplam puanı ile BADKYTÖ toplam puanı arasında oluşturulan modellerin istatistiksel açıdan anlamlı olduğu ve babaların BDKÖ puanının BADKYTÖ varyansının toplam %10,7'sini açıkladığı tespit edilmiştir (R2=0,107; F(2-194)=11,677, p<0,001). Sonuç olarak araştırmada babaların doğum korkusu arttıkça doğuma katılmaya yönelik daha olumsuz tutum içinde olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda antenatal eğitimlere babaların katılımının arttırılması, sağlık politikalarının babaların doğum korkusu ve doğuma katılımına yönelik düzenlenmesi ve sağlık profesyonellerinin bu konuda bilinçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to determine the relationship between fathers' fear of childbirth and their attitudes toward participating in childbirth. The study was carried out with 197 expectant fathers who attended the obstetrics and gynecology outpatient clinics of Private Lokman Hekim Akay Hospital together with their spouses. Data were collected using the Fathers' Introductory Information Form, the Fathers' Fear of Childbirth Scale (FFCS), and the Attitude Scale towards Participation in Birth for Expectant Fathers (ASPEF). For the statistical analysis of the data, one-way MANOVA, Tukey test, Games-Howell test, Pearson product-moment correlation, and multiple linear regression analysis were used. The mean total FFCS score was 45.73±15.46, and the mean total ASPEF score was 89.18±21.05. A low-level, negative, and significant correlation was found between the FFCS“birth process”subscale scores and the ASPEF“positive feelings toward participation in birth”and“actions toward participation in birth”subscale scores. A low-level, negative, and significant correlation was also found between the ASPEF total scores and the FFCS“birth process”and“hospital fear”subscale scores. A moderate-level, negative, and significant correlation was determined between the total FFCS and total ASPEF scores. According to the results of the multiple linear regression analysis, the models created between the total FFCS score and the total ASPEF score were found to be statistically significant, and it was determined that fathers' FFCS scores explained a total of 10.7% of the variance in ASPEF scores (R2=0,107; F(2-194)=11,677, p<0,001). In conclusion, the study revealed that as fathers' fear of childbirth increased, their attitudes toward participating in childbirth became more negative. Accordingly, it is recommended to increase fathers' participation in antenatal education, to revise health policies concerning fathers' fear of childbirth and participation in birth, and to raise awareness among healthcare professionals on this issue.