Geriatrik bireylere uygulanan üç boyutlu bulmaca (3D puzzle) oyununun bilişsel beceriler ve yaşam bağlılığına etkisi
Three dimensional puzzle (3D puzzle) game applied to geriatric individuals cognitive skills and impact on life engagement
  1. Tez No: 971734
  2. Yazar: MERVE AKPINAR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER BALCI ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, bilişsel beceri, yaşam bağlılığı, bulmaca oyunu, Bilişsel gelişim, Geriatri, Hemşirelik araştırmaları, Yaşlılar, Elderly, cognitive skills, life engagement, puzzle game, Cognitive development, Geriatrics, Nursing research, Aged
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma, geriatrik bireylere uygulanan üç boyutlu bulmaca (3D puzzle) oyununun bilişsel beceriler ve yaşam bağlılığına etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmış randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Afyonkarahisar Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Bolvadin Huzurevi'nde konaklayan 65 yaş üstü bireylerden 'Standardize Mini Mental Test' puanı 25 ve üzeri olan, 20 girişim 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 40 birey ile tamamlanmıştır. Girişim grubundaki bireylere, parça sayısı 20'den 50'ye kadar olan üç boyutlu bulmaca (3D puzzle) oyunu haftada 3 gün olacak şekilde toplamda 10 hafta (30 seans) uygulanmıştır. Araştırma verileri“Tanıtıcı Bilgiler Formu”,“Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği”,“Yaşam Bağlılık Ölçeği”,“Birey Takip Formu”ve“Üç Boyutlu Bulmaca Değerlendirme Formu”ile toplanmıştır. Verilerin analizinde Ki-kare testi (χ²), bağımsız örneklemler t-testi (t), Mann-Whitney U testi (U), tek yönlü ANOVA (F), Holm testi ve Tekrarlı Ölçümler Varyans Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Üç boyutlu bulmaca oyunu sonunda girişim grubunda yer alan geriatrik bireylerin Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği puan ortalamasının anlamlı bir artış gösterdiği belirlenmiştir (p<0.001). Girişim grubunda Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği bilişsel boyutları açısından“Dikkat ve konsantrasyon”bilişsel boyutu ile (p<0.001),“Görsel yapılandırma becerileri”bilişsel boyutunda anlamlı bir artış gözlenmiştir (p<0.001). Üç boyutlu bulmaca oyunu sonunda girişim grubunda yer alan geriatrik bireylerin Yaşam Bağlılık Ölçeği puan ortalamasının anlamlı bir artış gösterdiği belirlenmiştir (p=0.007). Sonuç: Araştırma sonucunda geriatrik bireylere uygulanan üç boyutlu bulmaca (3D puzzle) oyununun bilişsel beceriler ve yaşam bağlılığı üzerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The research is a randomized controlled experimental study with a pre-test-post-test design conducted to evaluate the effects of a three-dimensional puzzle (3D puzzle) game applied to geriatric individuals on cognitive skills and life engagement. Materials and Methods: The study was completed with a total of 40 individuals aged 65 and over, residing at the Bolvadin Nursing Home affiliated with the Afyonkarahisar Provincial Directorate of Family and Social Services, with a Standardized Mini Mental Test score of 25 or higher. 20 in the intervention group and 20 in the control group, participated in a 3D puzzle game with pieces ranging from 20 to 50, three days a week for a total of 10 weeks (30 sessions). Research data were collected using the“Introductory Information Form,”the“Montreal Cognitive Assessment Scale,”the“Life Engagement Scale,”the“Individual Follow-up Form,”and the“Three-Dimensional Puzzle Assessment Form.”Data were analyzed using the chi-square test (χ²), independent samples t-test (t), Mann-Whitney U test (U), one-way ANOVA (F), Holm test, and repeated measures analysis of variance. Results: At the end of the three-dimensional puzzle game, a significant increase was observed in the mean Montreal Cognitive Assessment Scale score of the geriatric individuals in the intervention group (p<0.001). In terms of cognitive dimensions of the Montreal Cognitive Assessment Scale in the intervention group, a significant increase was observed in the cognitive dimension“Attention and Concentration”(p<0.001) and the cognitive dimension“Visual Construction Skills”(p<0.001). Following the 3D puzzle game, it was determined that the mean Life Engagement Scale score of the geriatric individuals in the intervention group showed a significant increase (p=0.007). Conclusion: The study determined that the 3D puzzle game applied to geriatric individuals had a positive effect on cognitive skills and life engagement.