Sınıf öğretmenlerinin derslerde kullandıkları öğretim strateji, yöntem ve teknikler
Teaching strategies, methods and techniques used by classroom teachers in their classes
  1. Tez No: 971746
  2. Yazar: FATMA DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR BABAYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, öğretim stratejisi, öğretim yöntemi, öğretim tekniği, Classroom teacher, teaching strategy, teaching method, teaching technique
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin derslerinde kullandıkları öğretim stratejileri, yöntem ve teknikleri belirlemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama yöntemi ile yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu Yozgat ili sınırlarında hizmet veren 350 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Nicel veri toplamak için anket formu kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak 3 tane çoktan seçmeli anket sorusu hazırlanmıştır. Aynı zamanda öğretmenlerin demografik özellikleri hakkında bilgi toplanmıştır. Veriler, istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, sınıf öğretmenleri en çok anlatım ve soru- cevap yöntemlerini tercih etmekte; bunun yanında öğrencilerin aktif katılımını artırmayı hedefleyen teknikleri (örneğin, grup çalışması ve oyun temelli öğrenme) sıklıkla kullanmaktadır. Ancak, özellikle araştırma-inceleme yoluyla öğretim ve problem temelli öğrenme gibi stratejilere yönelik uygulamalarda sınıf öğretmenlerinin yeterliliklerinin sınırlı olduğu görülmüştür. Çalışmada ayrıca, öğretmenlerin yöntem seçiminde müfredat, öğrenci düzeyi, zaman kısıtlamaları ve sınıf mevcudu gibi faktörlerin etkili olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimlerin artırılması, öğretim strateji ve yöntemlerine yönelik destekleyici materyallerin geliştirilmesi ve sınıf ortamlarının bu stratejilerin uygulanmasına uygun hale getirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. 2025, xiii + 83 Sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the teaching strategies, methods, and techniques used by classroom teachers in their classes. The study was conducted using a survey method, a quantitative research method. The study group consisted of 350 classroom teachers serving in the province of Yozgat. A questionnaire was used to collect quantitative data. Three multiple-choice survey questions were prepared as the data collection tool. Information on the teachers' demographic characteristics was also collected. The data were analyzed using statistical methods. The obtained data were analyzed using SPSS statistical software. According to the research results, classroom teachers most frequently preferred lecture and question-and-answer methods; they also frequently used techniques aimed at increasing student participation (e.g., group work and game-based learning). However, it was observed that classroom teachers' competence was limited, particularly in implementing strategies such as inquiry-based teaching and problem-based learning. The study also determined that factors such as curriculum, student level, time constraints, and class size influenced teachers' method selection. These findings reveal that in-service training for teachers should be increased, supportive materials for teaching strategies and methods should be developed, and classroom environments should be adapted to the implementation of these strategies. 2025, xiii + 83 Pages