Ortaokul matematik dersinde görsel materyal kullanımının öğrencilerin matematik başarı ve doyumuna etkisi: eylem araştırması
The effect of using visual materials in secondary school mathematics class on students' mathematics achievement and satisfaction: action research
- Tez No: 971749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: matematik eğitimi, cebir, görsel materyal, matematik başarısı, matematiksel doyum, Görsel materyaller, Mathematics education, algebra, visual materials, mathematics achievement, mathematical satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul matematik dersinde görsel materyal kullanımının öğrenci başarı ve doyumu üzerine etkisini incelemektir. Araştırma eylem araştırması olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir ortaokulda eğitim alan 30 8. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada veriler görüşme, gözlem formu, matematik başarı testi ve matematiksel doyum ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmada öncelikle öğrencilerin cebir ile ilgili kavramları anlamakta zorluk çektikleri fark edilmiştir. Bu zorlukları gidermek için bir eylem planı hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Eylem araştırması süreci, döngüsel bir yöntemle yürütülmüş ve her döngüde ders planının uygulama aşaması izlenmiştir. Süreçte karşılaşılan yeni koşullara bağlı olarak eylem stratejileri sürekli olarak güncellenmiştir. Eylem planı 20 derste 4 hafta süre ile uygulanmıştır. Araştırmada nicel veriler için betimsel istatistik yapılmıştır. Başarı testi ile doyum ölçeği verileri için ilişkili örneklem t-testi analizi yapılmıştır. Nitel veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda matematik dersinde görsel materyal kullanımının öğrenci başarı ve doyum düzeyini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artırdığı belirlenmiştir. Bunun yanında matematik dersinde görsel materyal kullanımın öğrencilere görerek ve uygulayarak öğrenmeyi sağlama, matematiği sevdirme ve dersi eğlenceli hale getirme konusunda katkılarının olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca matematik dersinde görsel materyal kullanımının öğrenmeyi kolaylaştırma, konuyu pekiştirme, dersleri zevkli hale getirme, korkuları azaltma, zamandan tasarruf sağlama gibi birçok katkısının olduğu da belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of using visual materials in middle school mathematics on student achievement and satisfaction. The research was designed as action research. The study group consisted of 30 eighth -grade students attending a middle school affiliated with the Onikişubat District Directorate of National Education in Kahramanmaraş Province during the 2023-2024 academic year. Data were collected through interviews, observation forms, a mathematics achievement test, and a mathematical satisfaction scale. Initially, it was discovered that students were having difficulties understanding algebra-related concepts. An action plan was developed and implemented to address these difficulties. The action research process was conducted using a cyclical method, and the implementation phase of the lesson plan was monitored in each cycle. Action strategies were continuously updated depending on new conditions encountered during the process. The action plan was implemented in 20 lessons over a four-week period. Descriptive statistics were used for the quantitative data. A paired samples t-test was used for the achievement test and satisfaction scale data. Qualitative data were analyzed using content analysis. The study concluded that using visual materials in mathematics significantly increased student achievement and satisfaction. Furthermore, it was determined that using visual materials in mathematics helps students learn by seeing and doing, fosters a love of mathematics , and makes the lesson fun. It was also determined that using visual materials in mathematics makes learning easier, reinforces the subject matter, makes lessons more enjoyable, reduces anxiety, and saves time.