İrrigasyon solüsyonlarının farklı protaper eğe jenerasyonlarının yüzey topografisine etkisi: AFM ve SEM çalışması
Effect of irrigation solutions on surface topograpy of various generations of ProTaper instruments
- Tez No: 984121
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KOÇAK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kök kanal tedavisi, Root canal therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Endodontik tedavinin temel amacı, kök kanal sisteminin şekillendirilmesi, etkin bir şekilde temizlenmesi ve hermetik olarak doldurulmasıdır. Geçmişte şekillendirme için paslanmaz çelik el aletleri, gates glidden kullanılırken günümüzde nikel-titanyum (Ni-Ti) döner enstrümanlar kullanılmaktadır. Teknolojik gelişmeler sonucu farklı işlemler görmüş çeşitli döner enstrümanlar üretilmiştir. Ni-Ti enstrümanların sunduğu çeşitli avantajlara rağmen, klinik uygulamalarda zaman zaman öngörülemeyen kırılmalar meydana gelmektedir. Bu kırılmalar kök kanal tedavisinin akıbetini negatif etkileme potansiyeline sahiptir. Kök kanal tedavisinde, şekillendirme ve etkin irrigasyon ayrılmaz bir bütündür. Mekanik preparasyon esnasında Ni-Ti enstrümanlar irrigasyon solüsyonlarına temas ederler. İrrigasyon solüsyonlarının koroziv özellikleri eğe yüzeyinde deformasyon oluşturabilir. Bu korozyon, aletlerin beklenmeyen erken kırılmalarına sebep olabilir. Bu çalışmanın amacı; NaOCl, EDTA ve HEDP-NaOCl karışımının, farklı ProTaper eğelerinin (ProTaper Universal, ProTaper Next, ProTaper Gold ve ProTaper Ultimate) yüzey pürüzlülüğüne etkisinin incelenmesidir. Her eğe grubundan birer adet paketinden yeni çıkarılmış eğe kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Her bir irrigasyon solüsyonuna eğe gruplarından üçer adet eğe 5 dakika maruz bırakılmıştır. Örneklerin yüzey topografisi atomik kuvvet mikroskobu (AFM) ile analiz edilmiştir. Analiz sonucu eğe yüzeylerinin Ra ve RMS değerleri ile 3 boyutlu görüntüleri elde edildi. Elde edilen sonuçlar SEM görüntüleri ile desteklendi. İrrigasyon solüsyonlarına maruziyet sonucu eğelerin yüzey pörözitesinde artış meydana geldi. ProTaper Next sistemi irrigasyon ajanlarından en çok etkilenen eğe grubu oldu. ProTaper Universal ve ProTaper Ultimate eğeleri benzer yüzey özellikleri gösterdi. Tüm bu veriler değerlendirildiğinde, irrigasyon solüsyonlarının eğe yüzeylerinde korozyona neden olmaktadır. Bu sebeple olası klinik hataları önlemek amacıyla, eğelerin deformasyona neden olabilecek etkenlerin klinisyenler tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of endodontic treatment is the shaping, effective cleaning and hermetic obturation of the root canal system. In the past, hand instruments which made from stainless stell and Gates Glidden drills were commonly used for canal shaping; however, today, nickel-titanium (NiTi) rotary instruments have become the standard. As a result of technological advancements, various rotary instruments with different manufacturing processes have been developed. Despite the numerous advantages offered by Ni-Ti instruments, unpredictable fractures may occasionally occur during clinical use. Such fractures have the potential to negatively affect the outcome of root canal treatment. In root canal treatment, shaping and effective irrigation are inseparable components. During mechanical preparation, NiTi instruments come into contact with irrigation solutions. The corrosive properties of these solutions may cause surface deformation on the files. Such corrosion can lead to unexpected premature fractures of the instruments. The aim of this study was to investigate the effect of NaOCl, EDTA, and a HEDP–NaOCl mixture on the surface roughness of different ProTaper files (ProTaper Universal, ProTaper Next, ProTaper Gold, and ProTaper Ultimate). From each file system, one new file taken directly from its package was designated as the control group. For each irrigation solution, three files from each group were immersed for 5 minutes. The surface topography of the samples was analyzed using atomic force microscopy (AFM). As a result of the analysis, Ra and RMS values as well as three-dimensional surface images of the files were obtained. The findings were further supported by SEM imaging. Exposure to irrigation solutions resulted in an increase in surface porosity of the files. The ProTaper Next system was found to be the most affected by the irrigation agents. The ProTaper Universal and ProTaper Ultimate files exhibited similar surface characteristics. Considering all these findings, it can be concluded that irrigation solutions cause corrosion on the surfaces of the files. Therefore, in order to prevent possible clinical complications, clinicians should carefully evaluate the factors that may lead to file deformation.