İstanbul'da (Şişli, Bağcılar, Esenyurt) tekstil sanayisinin mekansal değişimi ve kentleşme ilişkisi
Spatial transformation of the textile industry in İstanbul (Şişli, Bağcılar, Esenyurt) and its relationship with urbanization
  1. Tez No: 971836
  2. Yazar: CANAN KÜLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN ZEHRA ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul-Bağcılar, İstanbul-Esenyurt, İstanbul-Şişli, İstanbul-Bağcılar, İstanbul-Esenyurt, İstanbul-Şişli
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınmalarında önemli bir araç işlevi gören tekstil sanayi, bu çalışmada tekstil sanayi ile kentleşme arasındaki karşılıklı ilişki çerçevesinde, çok ölçekli bir analizle ele alınmakta; küresel dinamiklerden başlayarak Türkiye, İstanbul ve özel olarak Şişli, Bağcılar ve Esenyurt ilçelerine kadar uzanan mekansal bir katmanlaştırma yöntemiyle incelenmektedir. Araştırma kapsamında, tekstil sanayinin kentleşmeyi nasıl yönlendirdiği, mekan üzerinde ne tür etkiler yarattığı ve kentleşme süreçlerinin tekstil sanayini nasıl dönüştürdüğü incelenmiştir. Bu bağlamda nitel araştırma yöntemleri kullanılarak saha gözlemleri, harita analizleri, istatistiksel veriler ve mekansal planlama belgeleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular, her ilçenin tekstil sanayi ve kentleşme açısından farklı dönemsel evrelerden geçtiğini, ancak benzer mekansal dönüşüm dinamikleri taşıdığını ortaya koymaktadır. Özellikle Şişli'de merkezi iş alanı politikaları, Bağcılar'da ulaşım aksları üzerindeki planlamalar ve Esenyurt'ta hızlı konutlaşma baskısı, tekstil sanayinin kent merkezlerinden dışlanmasına ve küçük ölçekli işletmelerin parçalı bir biçimde varlığını sürdürmesine yol açmıştır. Çalışma hem İstanbul'un kentsel dönüşümüne hem de Türkiye'deki sanayi-kentleşme ilişkilerine özgün bir bakış sunmakta ve literatüre kavramsal bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The textile industry, which plays a significant role in the economic development of developing countries, is examined in this study through a multi-scalar analysis framework that explores the reciprocal relationship between textile production and urbanization. The analysis spans from global dynamics to national (Turkey), metropolitan (Istanbul), and local levels, focusing specifically on the districts of Şişli, Bağcılar, and Esenyurt through a spatial layering approach. The study investigates how the textile industry has influenced urbanization, the spatial impacts it has created, and how urbanization processes have, in turn, transformed the textile industry. Using qualitative research methods, including field observations, map analyses, statistical data, and spatial planning documents, the study conducts a comparative evaluation. The findings reveal that while each district has gone through distinct historical phases in terms of textile industry and urbanization, they share similar patterns of spatial transformation. Notably, central business district policies in Şişli, planning along transportation corridors in Bağcılar, and the pressure of rapid housing development in Esenyurt have led to the displacement of textile industries from urban centers, while small-scale enterprises have continued to operate in a fragmented manner. This study offers an original perspective on both Istanbul's urban transformation and the broader relationship between industrial development and urbanization in Turkey, thereby contributing a conceptual framework to the literature.