Nalokson hidroklorür'ün elektrokimyasal yöntemler ile analizi
Analysis of naloxone hydrochloride by electrochemical methods
- Tez No: 971879
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİLAY SÜSLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Eczacılık, Elektrokimya, Elektrokimyasal analiz, Elektrokimyasal sensörler, Pharmacy, Electrochemistry, Electrochemical analysis, Electrochemical sensors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Nalokson hidroklorür, opioid antagonistler grubunda yer alan ve özellikle opioid kaynaklı aşırı doz vakalarında oluşan solunum depresyonu tedavisinde tercih edilen farmakolojik olarak etkili bir bileşiktir. Bu çalışmada, farmasötik preparatlardaki nalokson hidroklorür'ün tayini için basit, hızlı, güvenilir ve tamamen valide edilmiş kare dalga voltametrisi yöntemi geliştirilmiştir. Çalışma elektrodu olarak kullanılan karbon pasta elektrot, 0.1 M NaOH ve eriokrom siyahı T çözeltisinde 20 döngü uygulanarak dönüşümlü voltametri yöntemi ile modifiye edilmiştir. Böylece karbon pasta elektrot yüzeyinin duyarlılığı artırılmış ve nalokson hidroklorür'ün elektrokimyasal davranışları incelenmiştir. Deneysel koşulların optimizasyonu kapsamında destek elektrolit tipi, pH, analit derişimi, elektropolimerizasyon işlemi ve cihaz parametreleri (frekans, adım yüksekliği ve puls genliği) sistematik olarak değerlendirilmiştir. En uygun destek elektrolit olarak pH'sı 7.0 olan Britton-Robinson tamponu seçilmiştir. Nalokson hidroklorür'ün yükseltgenme tepkimesinin tersinirliği ve pik akımının tipi dönüşümlü voltametri ile araştırılmıştır. Geliştirilen yöntemin seçicilik, doğrusallık, duyarlılık, kesinlik, doğruluk, tutarlılık, sağlamlık ve kararlılık gibi validasyon parametrelerinin değerlendirilmesiyle geçerliliği kanıtlanmıştır. Elde edilen pik akımı, nalokson hidroklorür derişimiyle doğru orantılı olup doğrusallık aralığı 1.33-6.62 ppm (r = 0.9992) aralığında bulunmuştur. Önerilen yöntemin teşhis ve alt tayin sınırları sırasıyla 0.68 ve 1.29 ppm olarak tespit edilmiştir. Valide edilen voltametrik yöntem farmasötik preparatlardaki nalokson hidroklorür'ün tayinine başarıyla uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Naloxone hydrochloride is a pharmacologically active compound belonging to the group of opioid antagonists and is mainly preferred for the treatment of respiratory depression that occurs in cases of opioid overdose. In this study, a simple, rapid, reliable, and fully validated square-wave voltammetric method was developed for the determination of naloxone hydrochloride in pharmaceutical preparations. The carbon paste electrode used as the working electrode, was modified by cyclic voltammetry through 20 potential cycles in 0.1 M NaOH and eriochrome black T solution. Thus, the sensitivity of the carbon paste electrode surface was increased, and the electrochemical behavior of naloxone hydrochloride was investigated. As part of the optimization of the experimental conditions, the type of supporting electrolyte, pH, analyte concentration, electropolymerization process, and instrumental parameters (frequency, step size and pulse amplitude) were systematically evaluated. Britton-Robinson buffer at pH 7.0 was selected as the most suitable supporting electrolyte. The reversibility of the oxidation reaction of naloxone hydrochloride and the type of its peak current, were investigated using cyclic voltammetry. The validity of the developed voltammetric method was demonstrated by evaluating validation parameters such as selectivity, linearity, sensitivity, precision, accuracy, consistency, robustness and stability. The obtained peak current was directly proportional to the concentration of naloxone hydrochloride and linearity range was found to be between 1.33-6.62 ppm (r = 0.9992). The detection and quantification limits of the proposed method were 0.68 and 1.29 ppm, respectively. The validated voltammetric method was successfully applied for the determination of naloxone hydrochloride in pharmaceutical preparations.