Parkinson hastalığında nöroinflamasyon ile ilişkili aday genlerin ve miRNA'ların incelenmesi
Investigation of candidate genes and miRNAs associated with neuroinflammation in Parkinson's disease
  1. Tez No: 971884
  2. Yazar: SELEN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TİMİRCİ KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Moleküler Tıp, Biyokimya, Neurology, Molecular Medicine, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nöroinflamasyon, Mikroglia, CTSS, miR-20b-5p, Biyobelirteç, Neuroinflammation, Microglia, CTSS, miR-20b-5p, Biomarker
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
Özet
Parkinson Hastalığı (PH), beyinde substantia nigrada dopamin nöronlarının kaybıyla ve hücresel proteinlerin birikimiyle ilişkili ilerleyici nörodejeneratif bir bozukluktur. PH'de, mikroglial hücrelerden belirli moleküllerin aşırı biçimde salgılandığı görülmektedir. Bu moleküllerden birinin de Katepsin S (CTSS) geni olduğu düşünülmektedir. CTSS, mikroglia-nöron etkileşiminde önemli bir rol oynadığı düşünülen ve aday biyobelirteç olma potansiyeli taşıyan bir gendir. Epigenetik mekanizmalardan olan mikroRNA'lar, PH için biyobelirteç potansiyeli taşımaktadırlar. miRTarBase veritabanına göre CTSS'nin miR-20b-5p için potansiyel bir hedef gen olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada PH ile ilişkili olarak Katepsin S (CTSS) ve miR-20b-5p'nin ekspresyon düzeyleri 88 PH ve 56 sağlıklı kontrol olgusunun periferik kan örneğinden belirlenmiştir. PBMC hücreleri elde edilmiş, RNA ve miRNA izolasyonu ile kantitatif Real-Time PCR (qPCR) gerçekleştirilmiştir. Serum materyalinden CTSS protein seviyesinin belirlenmesi için sandviç ELİSA yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda PH ve sağlıklı kontrol grubu CTSS gen ifadesinin ekspresyon düzeyinde artış görülse de istatistiksel olarak gen ifadesinde ve protein düzeyinde anlamlılık tespit edilememiştir. miR-20b-5p ekspresyonunda ise sağlıklı kontrole kıyasla 1.39 kat artış görülmüş olup istatistiksel olarak anlamlılık saptanmıştır (p=0.0104). Elde edilen veriler, miR-20b-5p'nin PH patofizyolojisinde potansiyel bir biyobelirteç adayı olabileceğini ve CTSS ile ilişkisine yönelik gelecekte daha geniş hasta gruplarında yapılacak validasyon çalışmalarının, hastalığın erken tanısı ve hedefe yönelik tedavi stratejilerinin geliştirilmesi açısından umut vadettiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Parkinson's disease (PD) is a progressive neurodegenerative disorder characterized by dopaminergic neuron loss in the substantia nigra and abnormal protein accumulation. Excessive secretion of certain molecules from microglial cells has been observed in PD, one of which is Cathepsin S (CTSS), thought to play a role in microglia–neuron interactions and to have biomarker potential. MicroRNAs, as epigenetic regulators, also show promise as PD biomarkers. According to miRTarBase, CTSS is a potential target of miR-20b-5p. This study examined CTSS and miR-20b-5p expression in peripheral blood from 88 PD patients and 56 healthy controls. Peripheral blood mononuclear cells were isolated, RNA and miRNA were extracted, and quantitative Real-Time PCR (qPCR) was performed. Serum CTSS protein levels were measured via sandwich ELISA. Although CTSS gene expression was elevated in PD compared to controls, no statistically significant differences were found in gene or protein levels. In contrast, miR-20b-5p expression was significantly increased (1.39-fold, p = 0.0104). These findings suggest that miR-20b-5p may be a potential biomarker candidate in PD pathophysiology. Future validation studies with larger cohorts focusing on its relationship with CTSS could contribute to early diagnosis and targeted therapeutic strategies.