Genç erkeklerde uygulanan yüksek yoğunluklu interval antrenmanın (HIIT) performans ve bilişsel işlev üzerine etkisi
Effects of high intensity interval training (HIIT) on performance and cognitive function in young men
  1. Tez No: 971894
  2. Yazar: BURAK ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜÇHAN İRİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: HIIT, EEG, Dayanıklılık, Bilişsel işlev, Performans, HIIT, EEG, Endurance, Cognitive function, Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, genç erkeklerde altı hafta boyunca uygulanan yüksek yoğunluklu interval antrenmanların (HIIT) aerobik kapasite, anaerobik güç, fiziksel parametreler ve bilişsel işlev üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmaya 18-25 yaş aralığında 17 erkek sporcu katılmıştır. Sporcular rastgele yöntem ile çalışma (n=9) ve kontrol (n=8) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Çalışma grubu haftada 3 gün ve 6 hafta boyunca HIIT programını uygulamıştır. Kontrol grubu ise aynı süre zarfında rutin antrenmanlarını sürdürmüştür. Sporcuların aerobik performansları 20 metre mekik koşusu, anaerobik performansları dikey sıçrama testi, sürat performansları 20 metre sürat testi, çeviklik performansları İllinois Testi, yürütücü işlevleri Stroop Testi ve bilişsel performansları EEG ile ölçülmüştür. Verilerin analizi normallik varsayımlarının kontrolü yapılarak gerçekleştirilmiştir. Grupların normallik varsayımı Shapiro-Wilk testi ile analiz edilmiştir. Grupların kendi içlerinde ön test ve son test sonuçları arasındaki farklığı belirlemek için nonparametrik testlerden Wilcoxon işretli sıralar testi ile parametrik testlerden Paired Sample T-testi kullanılmıştır. Bulgular, grup içi karşılaştırma sonucunda kontrol grubu sporcuların çeviklik, aerobik kapasite ve yürütücü işlevlerinde arasında anlamlı farklılık olduğunu göstermiştir (p<0.05). Çalışma grubu sporcuların ise dikey sıçrama mesafelerinde, anaerobik güç performanslarında ve çeviklik performanslarında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Kontrol ve çalışma gruplarının grup içi bilişsel işlev performans karşılaştırmasında anlamlı farklılık gözlemlenmezken (p>0.05), etki büyüklüğü değerlerinde görülen büyük sonuçlar yapılan antrenmanın çalışma grubu üzerinden az da olsa etkili olduğunu düşündürmektedir. Sonuç olarak, çalışmamızda yapılan altı haftalık HIIT müdahalesi sonrasında performans boyutunda özellikle de aerobik seviyede anlamlı farklılıklar tespit edilmiş fakat bilişsel işlev boyutunda anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Bilişsel işlev değerlendirmesinde etki büyüklüğü ve analiz sonucunda ortaya çıkan kortikal bölgelerdeki değerler yapılan antrenmanların sınırlı da olsa böral aktiviteyi etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of six weeks of high-intensity interval training (HIIT) on aerobic capacity, anaerobic power, physical parameters, and cognitive function in young men. Seventeen male athletes aged 18-25 participated in the study. The athletes were randomly assigned to two groups: study (n=9) and control (n=8). The study group completed the HIIT program three days a week for six weeks. The control group maintained their routine training for the same period. Aerobic performance was measured using the 20-meter shuttle run, anaerobic performance using the vertical jump test, speed performance using the 20-meter sprint test, agility performance using the Illinois sprint test, executive function using the Stroop test, and cognitive performance using an EEG. Data analysis was conducted by checking the assumptions of normality. The assumption of normality of the groups was analyzed using the Shapiro-Wilk test. To determine the difference between pre-test and post-test results within the groups, the Wilcoxon signed-rank test (nonparametric) and the Paired Sample T-test (parametric) were used. The findings showed that there was a significant difference between the agility, aerobic capacity, and executive functions of the control group athletes (p<0.05) in the within-group comparison. Significant differences were found in the vertical jump distance, anaerobic power performance, and agility performance of the study group athletes (p<0.05). While no significant difference was observed in the within-group cognitive function performance comparison between the control and study groups (p>0.05), the large effect size values suggest that the training had a modest effect on the study group. In conclusion, after the six-week HIIT intervention in our study, significant differences were found in performance, especially at the aerobic level, but no significant difference was found in cognitive function. The effect size in the cognitive function assessment and the values in the cortical regions revealed by the analysis indicate that the training, albeit limitedly, affected neural activity.